Psaltaren 73:18-19 /Olika liv

roses_arose2fordivider.jpg

Psaltaren är underbar. Psalmen nr 73 av Asaf, körledaren i templet säger oss en del…

Den gudlöses kortvariga framgång och den rättfärdiges eviga lön; skillnader som natt och dag. Att leva ett heligt liv i väntan på Guds belöning är vad den gudfruktige vill. Psalm 73 har  verser som berättar om dessa tankar:

“Jag tänkte på hur framtiden ska bli för dessa ogudaktiga människor och på vilken slipprig väg de går. Plötsligt kommer Gud att störta dem i fördärvet.. Vers 19: “I ett ögonblick tar deras lycka slut.”

Två huvudtankar präglar dessa verser: 1.) Den ogudaktige har frmagång och får den som är trogen Gud att undra om det är mödan värt att försöka vara god, och 2.) den ogudaktiges välstånd ser så lockande ut att den gudfruktige kan frestas att vilja vara i hans ställe. Men en dag kommer den ogudaktige att vilja byta med den gudfruktige.

Asaf inser att den som är rik och förväntar sig allt, glädje, hopp och framtidstro, av sitt välstånd lever i en dröm. En dröm finns bara i en drömmares huvud. Ha inte som mål i livet att jaga efter sådant i livet som måste betraktas som orealistiskt. Att då vakna upp och inse att livet har gått förbi, måste vara hemskt. Att få leva i den verkliga sanningen, som är Gud, det är livet. Vi ska dra oss så nära Gud som vi kan för att kunna leva ett sant och verkligt liv.

“Dig, ljusens Fader, vare pris:Jag fick till rikedom det ord som gör den fromme vis och gör den vise from. /J O Wallin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.