Nato-medlemskap uppskjutet

Ungern skjuter upp omröstningen om svenskt Natomedlemskap

PUBLICERAD IDAG 10:12

 – AV SOFIE PERSSON

Foto: European People’s Party/CC BY 2.0

Ungerns premiärminister Viktor Orbán vid en konferens i Finland 2018.

Ungern har beslutat skjuta upp omröstningen gällande svenskt Natomedlemskap. Det innebär att Sverige med stor sannolikhet inte blir medlemmar innan toppmötet i sommar, något man tidigare strävat efter.

Godkännandet av ett svenska Natomedlemskapet har gång på gång fördröjts, främst eftersom Turkiet inte anser att Sverige uppfyllt alla krav. Även Ungern har varit motvilliga till att släppa in Sverige, där man menar att det funnits en ”fientlig attityd” mot Budapest under flera år där svenska politiker exempelvis kallat landet ”odemokratiskt” och ”rasistiskt”. Ungern har dock inte ställt ut en kravlista som Turkiet gjorde redan förra året.

Nu meddelar Ungern att man skjuter upp omröstningen om svenskt Natomedlemskap till efter sommaren, rapporterar AP. Agnes Vadai, lagstiftare från Ungerns oppositionsparti Demokratiska koalitionen, skrev i ett inlägg på Facebook att premiärminister Viktor Orbán och hans parti inte planerade in någon omröstning. En annan lagstiftare från samma parti ska även ha bekräftat beslutet, men om det sker av någon särskild anledning är dock oklart.

I maj uppmanade den amerikanske utrikesministern Antony Blinken både Turkiet och Ungern att godkänna den svenska ansökan och man ville att det skulle ske innan Natos toppmöte i Vilnius i juli. Blinken menade att Sverige uppfyllt kraven från Turkiet, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelar att man nu kommer att ha ett brådskande möte under de kommande dagarna i ett sista försök att få länderna att godkänna den svenska ansökan innan toppmötet.

Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

Vad säger JESUS om frid, fred och krig??? Det finns åtskilligt att läsa om det i bibeln och att INTE LITA på någon av de gubbarna som tror de styr världen, det gör ju GUD och han kommer med en DOM!!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.