Med kärlek till sanningen/Synliga o osynliga

 Älska din nästa

DEN “SYNLIGA” och DEN “OSYNLIGA” församlingen

Varför förenar inte vi oss kristna för sanningen…varför älskar vi inte varandra…varför har vi inte en gemensam tro…varför visar vi inte äkta kärlek och omsorg för andra kristna…varför sträcker vi inte ut en hjälpande hand till svaga bröder…varför tillrättavisar vi inte en egensinnnig broder…??

Uppriktigt sagt är detta en fråga, som har stört mig i åratal – ända sedan jag påbörjade min teologiska utbildning som treårig kristen. Jag har sett (och hört om) så många människor, som blivit illa behandlade av andra “kristna” i kyrkor och skolor och sett (och hört om) så mycket ren smörja tillämpas på de kristna estraderna av bekännade evangeliska kristna, att jag har gått i taket. Jag har ibland även undrat om det finns någon kristendom (jag talar som människa – från hjärtat), när jag personligen har sett och upplevt grymheten, hjärtlösheten och den öppna ondskan hos så många människor, som bekänner sig vara födda på nytt. Slutsatsen som min fru Catherine och jag har kommit fram till – efter att i åratal ha kämpat med detta – är densamma som Herren Jesus Kristus förde fram när han sa:

“Gån in genom den trånga porten. Ty vid och bred är den väg, som leder till fördärvet, och många äro de som gå fram på den; och den port är trång och den väg är smal, som leder till livet, och få äro de som finna den” .

Vi tror att det – jämfört med den bekännande kyrkan över hela världen – finns få uppriktiga troende och de är spridda till alla platser. Det är detta som har gjort församlingslivet så outhärdligt idag för så många. Det troliga idag är att om en uppriktig troende går med i en församling, så kommer han eller hon att vid något tillfälle att bli illa behandlade och kränkta av dem som representerar majoriteten i den församlingen, som utgörs av människor som bara bekänner sig till tron. Många går inte till någon kyrka av just dessa orsaker (bland andra). Här följer en artikel, som jag skrev för ett församlingsblad och som har samband med denna debatt:

Kära vänner:

Sedan en tid tillbaka har jag blivit allt mer bekymrad över ett överhängande problem, som varje sann troende måste vara medveten om. Detta problem uppstår ofta när jag möter någon som inte är troende och samtalet går över till andliga ting. Det spelar ingen roll vad jag försöker tala om. Det kan vara hur Gud finns med i deras barns tragiska död, som nyligen inträffat. Det kan vara innehållet i bibeln, som Guds skapelse av världen, onda änglars existens, Guds första mänskliga skapelsers olydnad, Guds kärleksfulla plan att anta en kropp i Herren Jesus Kristus för att omkullkasta ondskans process, hans mäktiga seger över Satan på korset, hans församlande av själar ut från världen in i församlingen genom evangeliet, den framtida återkomsten av Herren Jesus till dom och härlighet, den nya världen som ska komma. Jag kan tala om alla dessa mäktiga kosmiska sanningar, endast för att inse att den som lyssnar har ett av följande färdiga svar:

“Om kristendomen handlar om en ny moral, hur kommer det sig att så många av dessa TV-evangelister är otrogna mot sina fruar”?, eller “om ni kristna ska vara ärliga och uppriktiga människor, hur kommer det sig att dessa helbrägdagörare är kvacksalvare”?, eller “om ni kristna är på väg till himmelen, hur kommer det sig att det finns så mycket tvister i era kyrkor med människor som träter om obetydliga saker”?, eller “om kristna ska återspegla Kristi kärlek, hur kommer det sig att så många människor manipulerar, strider om makt och baktalar varandra i era kyrkor”?, eller “om kristna ska ses som troende på Jesus, varför finns det så många biskopar och Herrens tjänare som knappast tycks tro ens på Gud”?

Jag måste säga, att jag har en hel del förståelse för människorna som ställer dessa frågor och om någon som läser detta är bland dem, skulle jag gärna samtala med er personligen för att hjälpa er att komma igenom detta. De har all rätt att ifrågasätta hyckleriet, som tycks vara så vanligt förekommande i den bekännande kyrkan idag. Kristnas handlingar måste helt säkert motsvara den tro man bekänner sig till. Det finns ingenting mer påfrestande än att få sin tankeväckande presentation av evangeliet, sin omsorg om människors andliga känslighet helt underminerad av det dåliga vittnesbördet från vissa andra, som också påstår att de är kristna. Hur ska vi då övervinna dessa hinder?

Det första som behöver betonas är att kristna troende kommer att falla emellanåt. Jag säger alltid till icke troende att inte ska förvänta sig att kristna kommer att uppföra sig fullkomligt – fastän de sannerligen är kallade till detta av Herren Jesus (Matteus 5:48). Trots det faktum att uppriktiga troende har fått förlåtelse för sina synder och kommit in i Guds rike, har de fortfarande mycket att kämpa med i detta livet, vilket kan få dem att synda. När allt kommer omkring har de inte bara alla de problem som en jordisk kropp för med sig, utan de är också utsatta för plåga och oro från mörkrets makter. Men att även de trognaste kristna faller tillfälligt, förklarar inte att man framhärdar i att göra det onda utan ånger, vilket så ofta kan – speciellt i denna tiden – plåga den bekännande kristna församlingen. Hur ska vi då förklara detta?

Nyckeln till allt detta ligger i ordet “bekännande”. Det finns en oerhörd skillnad mellan att bara bekänna sig vara kristen och att verkligen vara en sann troende. Det är ett sorgligt faktum att det alltid har funnits – och alltid kommer att finnas – många människor, som finns i församlingen av egna orsaker, som inte har en frälsande tro eftersom de aldrig har ångrat sina synder och blivit omvända genom Guds kraft i Jesus Kristus. Jesus syftar på detta problem angående oförenligheten mellan den “synliga församlingen” och “Kristi kropp”, när han talar om “vetet och ogräset” i en liknelse i Matteus 13, vers. 24-32. Vetet representerar uppriktiga troende, medan ogräset (ett slags växt som mycket liknar vetet) representerar bekännande kristna, som inte är uppriktiga troende. I sin förklaring av denna liknelse i vers. 36-43, visar Jesus hur den fallna ängeln Satan är ansvarig för att dessa falska kristna har trängt in i församlingen. Ibland kommer detta “ogräs” att förbli inkognito livet ut och kommer aldrig att riktigt att bekänna sin rätta färg (fastän urskiljande pastorer ofta kan ha sina funderingar om dem!). Andra kommer att visa vilka de är, när de börjar att visa sin ogudaktighet eller tas på bar gärning i deras ondska (fastän de är mycket skickliga på att dölja sina spår). Ofta kommer detta “ogräs” faktiskt att ha kontroll över en församling genom ledningens organisation.

Vi måste här komma ihåg det mycket allvarliga uttalandet av Herren Jesus Kristus: “Gån in genom den trånga porten. Ty vid och bred är den väg, som leder till fördärvet, och många är de som gå fram på den; och den port är trång och den väg är smal, som leder till livet, och få äro de som finna den” (Matteus 7, vers.13-14). Den fruktansvärda sanningen är (och har alltid varit) att förhållandevis få människor är sanna lärjungar till Jesus Kristus. Litet senare i samma kapitel i Matteus, betonar Herren Jesus att många kommer att komma till honom på domens dag och förvänta sig att bli mottagna i himmelen, bara för att få se porten orubbligt stängd framför deras ansikten (vers.21-23). De kan ha räknat sig själva som troende genom att komma till kyrkan, men de var aldrig i den sanna Kristi kropp.

Om du är troende som läser detta, borde du bli uppmuntrad att under bön pröva om din tro är äkta, om dina handlingar och ord bekräftar ditt vittnesbörd. Om du är icke troende, kan jag bara be om ursäkt till dig för för det sorgliga faktum, att vissa bekännande kristna inte lever upp till bekännelse av tron. Men jag ber dig också, att inte utestänga dig själv från himmelen p.g.a. det syndiga eller oförståndiga uppförandet hos vissa människor, som kanske inte alls är kristna. Använd inte deras dåraktighet som en ursäkt för din brist på tro. Besluta dig i stället för att själv förstå vad kristendom verkligen handlar om, vem Jesus verkligen är, och hur han utom allt tvivel för dig in i hans underbara himmelrike, om du ber honom från hjärtat.

Alan Morrison/ fr www.kts.just.nu

De orden du läst är mycket viktiga, kanske finns du här som undrar över de sakerna som tas upp här; vad och hur skall man göra för att få en tro och hur skall man behålla den och vad är det som sker i dessa tider? ja det kan man fråga och jag försöker ta med så mycket som möjligt med frågor och svar på det och mera….så välkommen tillbaka hit. /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.