Livet i Kristus /Upphävande

 image3c.gif

Följande citat återfinns inte på något annat ställe i  Nya testamentet. Brevets författare har lagt orden i Ps 40:7-9 i Jesu mun. (hela Ps 40 gäller dock inte Kristus, t ex 40:13 som avser psalmistens egen synd.) Jesus kom för att offra sin kropp på korset för vår skull – ett fullkomligt offer, som Gud kunde acceptera.

Hebr 10:5-10

*Därför sa Kristus, när han kom till världen: “Vanliga offer och gåvor kan inte tillfredsställa dig, min Gud. Därför har du gett mig denna kropp för att jag skall lägga den som ett offer på ditt altare. Du blir inte tillfredsställd av djur, som slaktas och bränns åt dig som syndoffer.

Då sa jag: “Jag kommer för att göra din vilja, för att lägga ner mitt liv, precis som Skriften sagt att jag ska göra.”

Först säger alltså Kristus att Gud inte kunde bli tillfredsställd med de offer som krävts under det gamla systemet. Sedan säger han: ” Jag kommer för att göra din vilja och ge mitt liv.”

Han upphäver alltså denna första ordning till förmån för en mycket bättre.

Genom denna nya frälsningsplan får vi förlåtelse och blir rena genom att Kristus dör för oss en gång för alla.

Under det gamla systemet står prästerna vid altaret dag efter dag och bär fram offer, som aldrig kan ta bort våra synder.

Men Kristus gav sig själv som ett evigt offer till Gud och satte sig sedan på hedersplatsen vid Guds högra sida. Nu väntar han på att hans fiender ska bli besegrade. För genom detta offer har han för alltid gjort alla dem som Gud tar emot till sina barn fullkomliga i Guds ögon.*

¤Det som upphävs är den ceremoniella delen av lagen som handlar om djuroffren, inte den moraliska lagen med bland annat de tio buden. Ceremonierna förberedde folket för Kristi ankomst. Med hans död och uppståndelse hade dessa spelat ut sin roll. Lagens moraliska del kan vi uppfylla genom Kristus som bor i oss.¤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.