Radikala ../Jesus svingade ingen rökelse / H Nilsson

 

   

Jesus svingade ingen rökelse

Biörn Fjärstedt, biskop emeritus, gör i Dagen den 1 december ett försök att försvara kyrkoformer som i dag existerar i många av de äldre kyrkorna. Försöket var säkert ärligt menat och traditionerna går långt tillbaka för dessa kyrkors liturgi och former, men det är ändå något som gestaltats utan att ha den fasta förankringen genom Jesus och apostlarna liv och tjänande.

Enkelhet var det som präglade Jesus förkunnande och tjänande och enkelhet var det som var det utmärkande draget för de första kristna och det är åt det hållet vi ska sträva och inte mot ett formbundet kristet liv med ceremonier.

Det blir en väldig kontrast när man försöker att tänka sig Jesus stå och svinga rökelsekaret när han förkunnar eller att vi försöker tänka oss lärjungarna i pråliga liturgiska kläder när de gick omkring och predikade och botade sjuka. Nej, detta är sådant som kommit till i efterapostolisk tid.

Fjärstedt påpekar att de första kristna möttes dagligen i templet och att Paulus och Silvanus gick till synagogan. Visst, apostlarna gick dit folket samlades för att förkunna det nya budskapet de fått del av från Jesus. Det var helt naturligt för dem att överallt ta tillfällen att förmedla budskapet. Däremot var de aldrig med om att uppbygga tempel och byggnader för att utgöra några särskilda ställen som behövdes för förkunnelse eller liturgi.
Den naturliga platsen för de första kristna att samlas, var i hemmen. Därmed inte sagt att det skulle vara fel att samlas i särskilda byggnader, det som vi kallar för kyrkor, men låt oss vara ärliga när det gäller hur det såg ut i den första kristna tiden.

Det gör att vi ser att mycket av det som vi har i dag inte har så stor förankring i Nya testamentet och är absolut inget som vi måste vaka över och försvara för att hålla gudstjänst och leva ut det kristna livet. I stället är det väl så, att när man tiderna igenom på grund av förföljelser varit i avsaknad av både kyrkor och präster i liturgiska kläder, har evangeliet haft stora framgångar och lärjungarnas antal förökats enormt. Kina är ett exempel från modern tid där detta besannats.

Vad lärdomen av ett sådant exempel och andra genom kyrkohistorien visar, är att förtröstan på byggnader, liturgi och former varit av helt underordnad betydelse när det gäller evangeliets spridning och framgång. Vad detta kan lära oss är att det är enkelhet och öppenhet för den helige Andes sätt att verka som är det viktigaste. Det som vi har gjort oss så beroende av, kan snarare vara ett hinder. Det är värt att betänka.

Holger Nilsson
redaktionendagen.se

2 thoughts on “Radikala ../Jesus svingade ingen rökelse / H Nilsson

 1. Hej Stina. Ja det är fel plats du skriver på men det gör inget för här kommer den rätta adressen till Tidningen Flammor:

  Prenumeration

  Tidningen Flammor kommer med 4 nummer per år. En helårsprenumeration kostar 50 kr. Du prenumererar genom att sätta in 50 kr på Tidningen Flammors postgiro: 87 34 76 – 6

  Glöm inte att ange namn och adress.

  info@flammor.com HÄR är Flammors kontaktadress på Internet

  /Hälsn f Maria, välkommen tillbaka till min hemsida om tro.

 2. Shalom!
  Jag misstänker att jag skriver på fel plats men kan inte hitta ngt av de tidigare sidorna.
  Det handlar ju förstås om min prenumeration på “Flammor” och jag bara undrar om den rentav sjunkit i pris. Du skrev och meddelade att den kostar 50 Skr, och det skulle ju bli bara ca 6,- euro??? Kan det vara sant? Allt annat stiger ju i pris vartefter.
  Nå, men kan jag som tidigare lägga min “peng” i ett kuvert till dej och skicka?

  Hälsningar
  Stina Lindroos, Finland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.