Kriser i världen/Svenska regeringen samarbetade —

 

Svenska regeringen samarbetade med ökänd spionchef

Josefine Elfström
Expressen, 5.10.2011

Iförda handbojor och huvor avvisades de två terrormisstänkta egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery från Sverige 2001.

Med hjälp av CIA fick Sverige en garanti att de inte skulle torteras i Egypten. SVT:s “Uppdrag granskning” avslöjar i kväll att regeringen förhandlade med Omar Suleiman, Hosni Mubaraks spionchef.

Den 18 december 2001 beslutade den socialdemokratiska regeringen att avvisa de två egyptiska männen Mohammad Alzery och Ahmed Agiza.
Samma kväll verkställde Säpo tillsammans med agenter från amerikanska CIA avvisningen genom att flyga ut Alzery och Agiza i ett CIA-plan från Bromma flygplats.

Männen hade tidigare gripits av nationella insatsstyrkan. De förseddes med hand- och fotfängsel och fick huvor över sina huvuden inför avvisningen.
Säpo hade sedan maj samma år misstänkt att de båda männen hade kopplingar till en terrororganisation.
Sverige kritiserades från flera håll
Innan avvisningen hade svenska regeringen fått ett löfte från Egypten om att Alzery och Agiza inte skulle torteras eller dömas till döden om de skickades tillbaka. Både avvisningsmetoden och godtagandet av den egyptiska garantin har kritiserats från flera håll, bland annat av justitieombudsmannen, riksdagens konstitutionsutskott, FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, FN:s tortyrkommitté och Europarådet för mänskliga rättigheter.
“Trovärdig person bakom garantin”
Gun-Britt Andersson var den statssekreterare på UD som förhandlade fram garantierna med Egypten.
– Vi gjorde bedömningen att garantin var trovärdig, säger hon i kvällens program av Uppdrag granskning i SVT.
I riksdagens konstitutionsutskott sa Gun-Britt Andersson 2005:
“… i och med att det var den här mannen var det så trovärdigt det kunde bli. Det var de bästa garantierna man kunde få. Det var han som var ansvarig för säkerhetsärendena i Egypten. Dessutom är det en person som högt aktad.”
Omar Suleiman var länge Hosni Mubaraks underrättelsechef och en av diktatorns närmaste män och anklagas bland annat för att själv ha beordrat och även närvarat vid tortyr av fångar.
Torterades
Dokumenten hemligstämplades av den svenska regeringen. Flera gånger har garantin dock försvarats med att den som skrev på var en mycket trovärdig person.
Väl framme i Egypten fängslades männen. Mohammed Alzery släpptes två år senare utan varken åtal eller rättegång. Den 2 augusti i år släpptes även Ahmed Agiz. Båda männen har uppgett att de torterats.

 http://www.nyapolitiken.biz/sve_politik/regeringen-samarbetar-med-egypten.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.