Kriser i världen/Nya militära hot mot Sverige

 

 

Nya militära hot mot Sverige
Nya dagbladet
25.10.2012

 
Sverige kan stå inför ett väpnat hot. Detta enligt ett nytt hemligstämplat material från Försvarsmakten, Totalförsvarets forskningsinstitut och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som nu regeringen efterfrågat till nästa försvarsbeslut 2014. Inte sedan kalla krigets slutskede för över 20 år sedan har Sverige ansetts vara utsatt för en hotbild som kan riskera rikets säkerhet.
Ryssland rustar upp sin krigsmakt för fullt och vill bli en stormakt i regionen. Detta anses kunna utvecklas till ett hot mot Rysslands grannländer Finland, Estland, Lettland och Litauen. Eftersom Sverige sedan 2008 har lovat militär hjälp till EU- och Nato-grannländerna vid händelse av konflikt finns det risk att Sverige kan dras in i ett eventuellt krig.

-Vi riskerar att dras in från första timmen i en konflikt. Geografiskt och politiskt kommer vi inte undan att ta ett militärt ansvar för vårt närområde. Därför måste vi ha rätt mix av stridskrafter till lands, i luften, till sjöss och i cyberkrigföring. Om vi uppfattas som ett underskottsområde för säkerhet, ökar osäkerheten om vad vi står för. Omvärlden kan då utnyttja situationen genom att testa och utmana oss, inskärper Johannes Malminen, enhetschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

USA har gått in med fartygsburna missilförsvar i Östersjön och Nato ökar sina övningar i svenskt närområde, samtidigt som Ryssland har stationerat medeldistansmissiler i Kaliningrad. De nya luftvärnssystemen och markrobotarna S400/SA 21 och Iskander kan nå flyg- och marinförband i sydöstra Sverige.

Vid händelse av att Ryssland angriper de baltiska länderna, kan inte Nato försvara dessa utan att utnyttja svenskt luftrum.

Politikerna har under 1990-talet fram till idag ansett hotbilden mot Sverige vara borta och har halverat försvarsanslaget. Man har sett nedrustning, samarbete, integration och fredssträvanden inom EU och har därför under lång tid nedrustat det gamla invasionsförsvaret då det ansågs omodernt, onödigt och kostsamt.

Nu menar man att den Europeiska Unionen misstänks kunna kollapsa helt. Eurokrisen anses ha försvagat EU och har bevisat att samarbetet inom unionen inte är så starkt som man från svenskt håll tidigare trott. Detta anses försvåra läget ännu mer.

– Det finns en risk att EU kollapsar – vad gör vi då för att detta inte ska hända? Det är inte alls givet att vi går mot en solklar utveckling mot en bättre framtid. Vi anger de områden som man bör diskutera och analysera, menar överdirektör Nils Svartz vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Den 25 augusti kom regeringen med nyheten att Sverige delvis ska upprusta det svenska försvaret, bl.a. genom att investera 40-60 nya Super-Jas. Man argumenterar att Sverige inte kan fly undan sitt militära ansvar och måste därför rusta upp.

http://www.nyapolitiken.biz/sve_politik/hot-mot-sverige.html

/Maria

Upprustning? Nedrustning? Kollaps? Det återstår att se….

Ni kommer att höra stridslarm och rykten om krig. Se då till att ni inte blir skrämda. Ty detta måste hända, men därmed har slutet ännu inte kommit.

 

6 thoughts on “Kriser i världen/Nya militära hot mot Sverige

 1. Fredspris- men det är ju mer än fel och löjligt!!! Det verkar vara så komplicerat att förstå att det är helt fel, det som pågår är inte fredsarbete, det är lögn.
  Ja båtar/fartyg/plan m m är på olika platser och med olika anledningar så trappas det upp igen, undrar när det smäller på allvar, den stora smällen som raserar…städer o länder….
  hot
  pengar
  makt
  lidande
  svält
  terror och världens

  lögner fortsätter…./Maria

 2. Hej, bilden är tagen (ja alla bilderna tog vi – denna är nere vid hamnen- i Västerås, när snön var ny häromdagen). Tur att man kan ta sig en tur med bilen!!! Harri kör o jag fotograferar…./Maria

 3. EU får Nobels fredspris, då blir det lättare att tala om försvar!

  Haha

  När Obama fick fredspriset blev det militär upptrappning i Afghanistan.

  Inte så komplicerat egentligen!

  Några månader innan invasionen av Irak för snart 10 år sedan talade man om massförstörelsevapen och Saddams kemiska krigföring.

  Tio år senare talar man om massförstörelsevapen i Iran och kemiska vapen i Syrien.

  Det betyder: upptrappning är på gång.

  Det är det också! Flera stora NATO-båtar är redan i Medelhavet.

  Fienden storlek ökar i proportion till egna krigsförberedelser.

  🙂 Inte så kul egentligen

  Hot=pengar

  Lidande=makt

 4. Skulle inte alla i EU vara ENADE? Vara Snälla, utan krig och elände? Var det en saga?Ryssland ses av många som ett hot emot många, också Kina ses som ett hot. ????/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.