Konflikter / i kyrkan och i samhället om religion

 

Tror du på Jesus?

-Religionen är på väg att dö ut i nio västerländska demokratier.

Det är bland annat i Irland, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Nederländerna, Österrike, Tjeckien, Finland och Schweiz som religionen ligger risigt till, rapporterar CNN.

Det är en grupp matematiker som förutspått utvecklingen i en modell med hjälp av folkbokföringsstatistik som sträcker sig hundra år tillbaka.
Men statistiken säger inget om huruvida folk är troende, utom om de är med i en religiös församling. I nio länder fick man tillgång till tillräcklig data för att göra den detaljerade uträkningen.

– Om man tittar på statistiken är ”religiöst obunden” den snabbast växande gruppen i dessa länder, säger huvudförfattaren Daniel Abrams till CNN.

I Nederländerna är 40 procent inte anslutna till en religion i dag, men 2050 kommer hela 70 procent stå utanför en organiserad religion. I Tjeckien är majoriteten av befolkningen redan idag inte anslutna till en religion.

1miljoner medlemmar, räknade Svenska kyrkan ifjol med att man skulle tappa på tio år  Även i djupt katolska Irland kommer de organiserade religionerna tappa medlemmar.1961 var endast 0,04 procent inte med i kyrkan. 2006 hade procenttalet stigit till 4,2.

Profetian bygger på två viktiga sociologiska antaganden. Att det är mer attraktivt att vara del av majoriteten än minoriteten. Och att det ger mer sociala, ekonomiska och politiska fördelar att inte vara ansluten till kyrkan i de länder där färre är anslutna.

Den muslimska invandringen till länderna kan förändra verkligheten, men matematikerna tror ändå att deras uträkning kommer att hålla.

– Varenda data vi hittade visar att folk rör sig från att vara religiöst anslutna till att inte vara det. Jag kan inte föreställa mig att det skulle förändras, men det är en personlig åsikt, säger Daniel Abrams.

För ett år sedan förutspådde Svenska kyrkan att man skulle förlora en miljon medlemmar på tio år. Då hade Svenska kyrkan sju miljoner medlemmar, vilket motsvarade 72 procent av befolkningen. 2020 trodde man att det skulle ha sjunkit till 60 procent av befolkningen.

070-3907550catarina.hakansson@svd.se

Fler artiklar av skribenten

/Det är inte konstigt att fler och fler inte bryr sig om religionen. Det talas om ett stort avfall i bibeln, och där tror jag att man är nu. Kristendom räknar inte jag till religion, jag är inte religiös, jag tror på Jesus. Att svenska kyrkan förlorar medlemmar är inte heller konstigt anser jag. Vad får man för något i kyrkan av idag? Man får inte lära sig det man borde få och många präster tror inte ens att Gud finns eller att Jesus lever.  …. m m   Det är också många som går över till islam och katolicismen, för det tycks som om människor behöver mycket och många slags regler och ordningar att följa och då passar ju tydligen de religionerna bra.   Det är inte konstigt om människor inte kan få tro på Gud och bli frälsta, det finns ju knappt ingenstans där man kan få höra Guds ord och att Jesus lever. Hur skall den som vill höra Gud till veta hur den ska bära sig åt?  …. Gud säger ju att vi ska gå ut ur …..kyrkan.  /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.