Katolicism? Nej/ Lämnar landet

 godsword2.gif

Kritiserad biskop måste lämna Argentina

Den brittiske katolske biskopen Richard Williamson, som i tv-programmet Uppdrag granskning förnekade att judar dödades i gaskammare under Förintelsen, får inte längre vistas i Argentina. Myndigheterna har gett honom tio dagar att frivilligt lämna landet.

I fokus. Den senaste tiden har medierna lockats till prästseminariet i La Reja, fyra mil väster om Buenos Aires.

68-årige Williamson tillhör det konservativa katolska brödraskapet SSPX som bland annat driver prästseminariet i La Reja utanför Buenos Aires. Efter den uppståndelse som Uppdrag gransknings program orsakade, har Williamson avsatts från sin ledande post vid seminariet men fortsatt att vistas där.

Hotas av utvisning

Enligt nyhetsbryrån Reuters, ska inrikesminister Aníbal Florencio Randazzo nu ha beordrat Richard Williamson att lämna landet inom tio dagar. Om Williamson inte lyder uppmaningen, kommer han att utvisas.

Argentinska utredare granskar för närvarande fallet och har begärt att få ut kopior av intervjun i Uppdrag granskning. I programmet hävdar Williamson bland annat att “inte en enda jude dödades i gaskammare” under andra världskriget och att endast 200 000 till 300 000 judar dog i koncentrationslägren.

“Studerar historiska fakta”

Påven Benedictus XVI, som nyligen hävde en bannlysning av Williamson och ytterligare tre SSPX-biskopar, har förbjudit Williamson att verka som biskop och kräver att han offentligt tar avstånd från sina uttalanden om Förintelsen.

Williamson själv uppgav för en tid sedan att han för närvarande “studerar historiska fakta” kring Förintelsen och att den sysselsättningen “kan ta lång tid”. / KT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.