Kärlek/Håll den levande

  000200bf.gif

Kärlek. Det är ett vackert ord och för olika människor betyder ordet olika saker. Det kan betyda: Ägande, Missbrukande, Slaveri, Hat, Ovilja,…och,  det kan vara så, att det ordet kärlek är alldeles underbart.

Tänkte ge dig lite ord på vägen ur en bok som är så fin. Den heter: Att hålla kärleken levande, författare Alf B Svensson. KÖP DEN från Libris förlag. Hänger du med nu?  i texten:

*Den kristna trons betydelse:

Ett äktenskap är inte en privatsak, något som bara berör de båda makarna. Äktenskapet är en gudomlig skapelseordning, en del i Guds plan och ett uttryck för Guds omsorg om människan.  Kanske är det inte bara för att det är mer romantiskt, högtidligt och festligt som många par som inte har en kristen tro väljer att gifta sig i en kyrka med den utformning en vigsel där får.

Kanske är det också ett uttryck för en känsla av attt det är något heligt som sker när vi lovar varandra att älska varandra i nöd och lust och vara varandra trogna tills döden skiljer oss åt. Äktenskapet har en klar gudomlig dimension, inte bara genom att Gud gett oss anvisningar om hur vi ska leva tillsammans utan också genom att vår gudsrelation, om vi har en sådan, i viss utsträckning påverkar vår äktenskapsrelation.

När vi är uppfyllda av Guds kärlek så påverkar det inte bara vårt inre andliga liv. Det märks också i vårt sätt att bemöta varandra. När vi lever i ett nära och personligt gudsförhållande kan vi få del av andens frukter: Kärlek, Glädje, frid, Tålamod, Vänlighet, Godhet, Trofasthet, Ödmjukhet och Självbehärskning (Gal 5:22-23), alltså precis de egenskaper vi behöver för att hålla kärleken levande.

När kärlekens låga håller på att slockna är det inte säkert att lösningen enbart ligger på det rent mänskliga planet. Vi kanske är så känslomässigt undernärda och trötta att det inte hjälper med klara jag-budskap, konstruktiva inre monologer och viljemässiga beslut att visa kärlek. Vi behöver hjälp ovanifrån.

I ett äktenskap är Bibeln en stor tillgång. Där finns en vision om hur vi människor borde leva tillsammans. Där finns också exempel på hur man når dit. Verkligheten är dock inte så enkel att det räcker med att läsa Bibeln och bejaka de fina ord och tankar som finns där för att äktenskapet ska bli ett himmelrike på jorden. Det är en livslång process att lära sig att i sitt eget liv praktisera och tillämpa det som står i Bibeln. Oftast når vi trots vår goda vilja bara en liten bit på vägen. Men i en tid av tilltagande egoism och självupptagenhet behöver vi ofta påminna oss om Jesu liv och undervisning.

Att läsa Bibeln och be tillsammans är något som många kristna par upptäckt ökar sammanhållningen och stärker gemenskapen. Ett amerikanskt uttryck lyder: “The family that prays together stays together” (översättning: Den familj som ber tillsammans håller också samman.) Många kristna makar skulle vilja läsa Bibeln och be tillsammans men det blir inte av. Dubbelarbete, långa restider, barnen, hushållsarbete och sammanträden och engangemang i församlingen gör att de varken har tid eller ork.

Men egentligen kanske det inte alltid handlar om bristande tid. Det kanske bara är så att de inte kommer sig för. De tänker inte på det och inser kanhända inte allatid heller hur mycket det betyder. I vissa fall har också makarna svårt att vara så personliga och öppna som man i regel är när man ber, och därför tvekar de. Att be tillsammans kan vara en viktig del i äktenskapets friskvård. Bön kan förvandla både människor, relationer och äktenskap. Bön kan hjälpa oss med att se med större kärlek på varandra. Bön kan befria oss från bitterhet, läka sår och ge ny kraft och uthållighet att orka gå vidare.

När Gud instiftade äktenskapet var inte tanken att skapa en romantisk idyll bakom höga murar för privat njutning och avkoppling. Familjens uppgift är, på samma sätt som vår upgift som enskilda individer, att tjäna Gud, varandra och vår omvärld. Att som familj engagera sig i en gemenssam sak kan svetsa samman och stärka familjen.

Våra familjer skulle kunna fungera som oaser där människor kan få uppleva värme, gemensakp och omsorg. Våra hem kan också bli platser där vi i ord och handling visar andra människor vad vår tro betyder för oss. Detta sak vi emellertid inte uppfatta som ytterligare ett krav utan försöka se det eom en möjlighet att få ett rikare och mer  meningsfullt äktenskap.*

Tyckte du om texten? Det gör jag. Och jag fick ett sådant äktenskap,, efter många år i ett ICKE kärleksfullt äktenskap tyckte Gud jag hade fått nog, och han gav mig en kristen man att älska och värdesätta, ja vi älskar varandra djupt. …/Maria

2 thoughts on “Kärlek/Håll den levande

  1. Hej Lena! Ja det borde vara högsta prioritet att samlas vid bibelns sanningar och lära sig ta emot Guds ord, för äktenskapet, för livet. för allt. Det är det viktigaste tycker vi här hemma..vi har bönestunder och vi har bibelstunder som är underbara och bönemöten om lördagarna. KRAM till dig/er. Ha en fin dag! /Maria

  2. Hejsan!
    Vi, försöker hinna med att läsa bibeln, men det är som skrivs svårt att hinna med ibland konstigt nog,det borde ju vara högsta prio:)
    Söndagar är vi nästan jämt i kyrkan.
    Ha en fin dag, kram lena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.