Johannes döparen

 dewyrose_af2.jpg

Johannes döparen var en unik person. Han klädde sig egendomligt, åt annorlunda mat, och predikade ett ovanligt budskap för de judar som tog sig ut i öknen för att se och höra honom.

Johannes hade inte valt sin egendomliga livsstil för sina egna syften. Hans mål var att lyda Gud. Han visste att han hade en alldeles särskild uppgift att utföra i världen, nämligen att förbereda och förkunna Messias ankomst, och han lade ner all sin energi på detta. Lukas berättar att Johannes redan befann sig ute i öknen när han fick Guds order.

Han fanns på plats, och han var förberedd. Den ängel som låtit Sakarias veta att han skulle få en son hade också gjort klart att denne skulle bli en nasir, dvs en som är särskilt avskild att tjäna Gud. Johannes blev trogen denna kallelse.

Trots att denne egndomlige man inte hade någon makt eller ställning i det judiska politiska livet talade han med en nästan oemotståndlig auktoritet. Man berördes av vad han sa därför att det var sanningen han förkunnade, när han utmanade alla att vända om från sin synd och låta döpa sig som ett tecken på om vändelse. Hundratals lydde hans uppmaning, och man trängdes omkring honom, men ändå riktade han allas uppmärksamhet på någon bortom sig själv och glömde inte för ett ögonblick sin uppgift att förbereda vägen för Messias.

Samma sanningens ord som fick vissa att vända om drev andra till motstånd och hat. Johannes uppmanade till och med Herodes att bekänna sin synd. Den kvinna som Herodes levde samman med, Herodias, beslöt att göra sig av med den besvärlige ökenpredikanten. Hon lyckades ta död på Johannes men sannerligen inte på hans budskap. Den som Johannes hade talat om var redan på väg. Johannes hade slutfört sin uppgift.

Gud har gett var och en av oss ett mål i livet, och vi kan lita på hans ledning. Johannes hade inte tillgång till den Bibel vi har idag, men han grundade sitt liv på de sanningar han kände till från Gamla testamentet. Vi kan också upptäcka vad Guds ords sanning innebär för oss. Medan sanningen arbetar i oss kommer andra också att dras till den. Gud kan använda dig på ett unikt sätt. Tala om för honom att du är villig att följa honom.

Prestationer och starka sidor:

Av Gud insatt budbärare

Predikant med ånger och bättring dom tema

Vågade konfrontera

Känd för sin speciella livsstil

Ovillig att kompromisssa

Svagheter och misstag:

Råkade i tvivel om vem Jesus egentligen var

Vad vi kan lära av hans liv:

Gud ger inga garantier för ett behagligt liv bara för att man tjänar honom. Att göra vad Gud vill är den bästa tänkbara inversteringen i livet. Att stå för sanningen är viktigare än att överleva.

Bakgrundsfakta: Plats: Judeen, Yrke: Profet, Släkt: Sakarias (far), Elisabet (mor), Jesus, (släkting)

Nyckelvers: “Av alla människor som fötts här på jorden är ingen större än Johannes döparen. Och ändå kommer de minsta i himmelriket att vara större än han är.” /Matt 11:11

Samtida: Herodes, Herodias

 

4 thoughts on “Johannes döparen

  1. Hej Estelle Tack för din kommentar. Johannes och Paulus är några av mina favoriter näst Jesus. Det kommer mer text om dessa…. Hälsn Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.