Johannes döparen

 johannes.jpg

Johannes döparen förberedde vägen för Jesus. Människor som inte känner Jesus kan behöva förberedas innan de möter honom. Vi kan förbereda dem genom att förklara att de behöver förlåtelse, visa hur Jesu undervisning har påverkat våra liv och berätta för dem hur Kristus kan ge deras liv ny mening.

Johannes döparen säger i Matt 3:3-

* Profeten Jesaja hade många hundra år tidigare berättat om Johannes uppgift och sagt: Jag hör ett rop från öknen. Bered väg för Herren. Räta ut den väg där han ska vandra.

Johannes kläder var vävda av kamelhår, och han bar ett läderbälte. Hans mat bestod av gräshoppor och vildhonung. Folk från Jerusalem och från hela Jordandalen och från alla delar av Judeen kom ut i öknen för att höra honom predika. Och när de nekänt sina synder döpte han dem i Jordanfloden. Men när han såg att också många fariséer och saddukéer kom för att bli döpta kritiserade och varnade han dem:

Ni ormyngel! Hur kan ni tro att ni kan klara er undan Guds kommande dom? Först måste ni bevisa att ni vänt er bort från er synd genom att göra det som är rätt och riktigt. Försök inte att komma undan som ni är genom att tänka: “Vi är trygga för vi är judar och Abraham är vår stamfar.” Det hjälper inte.

Gud kan förvandla de här stenarna till judar! Yxan är redan satt till roten av träfen, och vartenda träd som inet bär frukt ska huggas ner och brännas upp! Den som omvänder sig från sina synder döper jag i vatten.

Men det ska komma en som är större än jag. Han är så mäktig att jag inte är värdig att ens röra vid hans skor! Han kommer att döpa er i den helige Ande och i eld. Han har skyffeln i handen och han ska noga städa upp på sitt loggolv. Sedan han skilt agnarna från vetet ska han bränna upp dem i en eld som aldrig slocknar, och vetet ska han samla in i ladan.”

Johannes vill inget annat än att behaga Gud, han hade avsiktligt  dragit sig undan sin tids ondska och hyckleri, och levde annorlunda för att visa att hans budskap var nytt……

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.