Jesus / Ny tideräkning? Jesus utesluts—-igen…

 

Ny tideräkning i Australien /Artikel tidn Dagen
Nu utesluts Jesus från tideräkningen i nya läroplanen för den australiska grundskolan. En tusenårig tradition går därmed i graven.
Neutralt, tycker läroplansförfattare.
Intellektuellt absurt, tycker ärkebiskop.
Begreppen “före Kristus” och “efter Kristus” blir “före vår tideräkning” eller “efter vår tideräkning” i Australiens läroplan för grundskolan. Det har fått den anglikanske ärkebiskopen, Peter Jensen, att reagera.

– Ett intellektuellt absurt försök att radera Kristus ur mänsklighetens historia, säger han enligt  Daily Telegraph.Tidberäkningen utgår fortfarande från Kristus födelse, framhåller han, och att låtsas att så inte är fallet är både meningslöst och missvisande.

– Det är en förolämpning mot uttryck som är erkända över världen, hävdar pastor Fred Nile enligt tidningen.

En talesman för den nämnd som ansvarar för den nationella läroplanen, hävdar istället att den nya dateringen är modern och blir allt vanligare. Utbildningsminister Adrian Piccoli ser inte heller några bekymmer med ändringen.

Skarp kritik kommer dock från oppositionens talesman i utbildningsfrågor, Christopher Pyne.

– Australien är vad landet är genom det judisk-kristna arv vi fått från västerländsk civilisation. Att svansa för det politiskt korrekta genom att ta bort före och efter Kristus i läroplanen, är som att söka förneka vad vi är.

När Daily Telegraphs läsare fick svara få frågan om läroplansförfattarna gått för långt i sitt förnekande av kristendomen, svarade åttio procent ja.

Den svenska språkvetaren och författaren Catharina Grünbaum riktade kritik mot de nya tideräkningsbegreppen i en språkkrönika i DN för några år sedan. Hon hävdade att de inte är kulturneutrala, att de gamla begreppen är bra nog och att det inte är förvånande att den västerländska tideräkningen blivit världsstandard. Att byta ut begreppen mot “vår tideräkning” är kulturimperialism om något, hävdade hon och skrev: “Vilka är “vi”, om inte den del av mänskligheten som anser tideräkningen med Kristi födelse som den giltiga men samtidigt förtiger beräkningsgrunden, som anser att andra skall veta vad vår tideräkning står för – och dela vi-känslan?”

Fakta om tideräkning

Munken Dionysius Exiguus, som levde på 500-talet, la grunden till den dionysiska ordningen som utgick från den förmodade tiden för Jesus födelse, och därmed ersatte den romerska ordningen som utgick från staden Roms grundläggning år 752 före Kristus.

Andra kulturer har andra utgångspunkter för sin tidberäkning. Islamsk tideräkning utgår från Muhammeds flykt från Mecka till Medin år 622 efter Kristus. Judisk dito utgår från vad som tros vara världens skapelse 3761 före Kristus. Kina delar in tiden i sextiosårscykler och mayakulturen i storcykler om fem tusen år.

kerstin.doyledagen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.