Jesus /Lag, nåd och barmhärtighet

 

Om alla skulle tänka så som Jesus gör, så skulle världen se totalt annorlunda ut. Det är sällan vi begår “svår synd”, medan vi däremot regelbundet gör oss skyldiga till sådan som Jesus var mest bekymrad  över. Följande sex exempel visar på vilken nivå vi utkämpar den verkliga kampen, och vad Jesus kräver av sina efterföljare. Lever du som han lärde/lär oss?

Exempel:  Mord /Offer. Referens: Matt 5:21-22, Matt 5:23-26: Det räcker inte att låta bli att döda../offra regelbundet. Vi måste också undvika hat och ilska, vi måste ha rätt förhållande till Gud och medmänniskor.

Exempel: Äktenskapsbrott Referens: Matt 5:27-30: Det räcker inte att undvika otrohet. Vi måste också vara fria från orena begär och vara trogna.   Skilsmässa: Referens: Matt 5:31-32  Det räcker inte att vara lagligt gift; Vi måste också låta äktenskapslöftena bli praktisk verklighet.

Exempel: Ed. Referens: Matt 5:33-37; Det räcker inte att gå ed. Vi måste också undvika plötsliga eller oövertänkta löften till Gud.

Exempel: Hämd. Referens: Matt 5:38-46; Det räcker inte att kräva rättvisa. Vi måste också visa barmhärtighet och kärlek mot medmänniskor.

Det står i 3 Mos 19:18 Hämnas inte! Var inte självisk och överlägsen, utan älska din medmänniska som dig själv, för jag är Herren. Stämmer det med dagens sätt att leva? Nej.

Det står i Ordspr 24:28-29 Vittna inte falskt mot en oskyldig medmänniska. Varför ska du ljuga om honom? Säg inte: “Nu kan jag ge igen för att han varit så elak mot mig”. 

Vidare i Ordspr 25:21-22: Om din fiende är hungrig, ska du ge honom mat! Om han är törstig, ska du ge honom något att dricka! Detta kommer att få honom att skämmas, och Herren ska belöna dig.

Klagovisorna 3:30-31  säger: Se till att han vänder andra kinden till mot dem som slår honom och att han tar emot deras grova förolämpningar utan att klaga, för Herren ska inte överge honom för evigt.

Dessa fyra exempel handlar om Guds ursprungliga system för att skipa rättvisa var väl avvägt genom att det också tog hänsyn till NÅD och BARMHÄRTIGHET. Vid en ytlig betraktelse ser det ut som om Jesus motsäger Gamla testamentets lagar, men det är lätt att förbise alla de  exempel där “nåd får gå före rätt”, som är inskrivna i dem. Genom åren blev det alltmer  uppfattat som ett instrument för hämd. Det var denna felaktiga tillämpning av lagen som JESUS angrep.!/Bibeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.