Japan /Fukushima Artikel R Lanestrand

 

Reaktorhaveriet i Fukushima hotade Japan som stat /Artikel Rune Lanestrand

Till ”randen av det värsta”  beskriver The Japan Times reaktororhaveriet vid Fukushima den 11 mars. Nu tar den hårt kritiserade premiärministern Naoto Kan bladet från munnen.

Kan som tvingades avgå berättar nu för Japan Times att företaget Tokyo Power Co som driver kärnkraftverket i Fukushima ville överge den skenande reaktorn

Enligt tidningen nekades detta av premiärministern som därmed räddade Japan från det värsta scenariet med en utrymning av Tokyo´s 30 miljoner invånare. I verkligheten en storskalig evakuering som inte varit möjlig enligt tidningen.

-Om personalen dragits tillbaka skulle ingen bott i Tokyo i dag säger Kan. De radioaktiva utsläppen skulle blivit upp till flera tiotals gånger mer än vid rekatorhaveriet i Tjernobyl.
-Det var ett ögonblick när jag inte var säker på om Japan skulle kunna fortsätta att fungera som stat säger Naoto Kan.
Om detta scenario får vi knappast läsa något om i de kärnkraftsfrälsta stora svenska medierna. De heroiska svenska utlandskorrespondenterna lär ha lämnat Japan.

Kärnkraftshökarna med folkpartiledaren Jan Björklund i spetsen som till varje pris vill bygga nya kärnkraftverk i Sverige borde om de törs besöka Fukushima och samtidigt be om ett möte med Japans förre premiärminister Naoto Kan.

Björklund och andra tokstollar inom folkpartiet har ju sagt att man ska lära av Fukushima. Hans Blix, fp har t o m påstått att reaktorhaveriet i Fukushima har visat hur ofarlig kärnkraften är då man klarade ”incidenten” utan några större problem.

De långsiktiga effekterna av all den radioaktiva strålning som läckte ut och som fortfarande läcker ut från Fukushima får vi inte svar på förrän om något tiotal år. Men tidningarna i Japan är fulla med tips om vad man kan äta för att få i sig så lite cesium som möjligt. Importerade livsmedel är de mest efterfrågade.
Rune Lanestrand
http://runelanestrand.wordpress.com/2011/09/26/reaktorhaveriet-i-fukushima-hotade-japan-som-stat/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.