År 2010 / yttrandefrihet? Se video: Free speech

Religion och yttrandefrihet

Det fria ordet är en av demokratiska samhällets pelare. Idag finns det inom FN och stormakterna flera idéer för hur yttrandefriheten ska ställas i förhållande till säkerheten och de mänskliga rättigheterna i världen. Vi ser myndigheter i olika länder arrestera Wikileaks grundare Julian Assange bl.a. för publikationen av hemligstämplad information (som han fått från en sk whistleblower på Pentagon) och flera nya lagar som rör kommunikation på internet diskuteras och förbereds.

FN vill införa en bindande resolution om friheten att i tal och skrift kritisera andra religioner (defamation of religions). Att kritisera Islam tex skulle bli åtalbart, enligt FN-resolutionen, och ett brott mot den mänskliga rättigheten till religionsfrihet. Att evangelisera mot muslimer skulle bli kriminellt om/när resolutionen blir bindande.

När yttrandefriheten begränsas för att medborgarna ska vara säkra, brukar det vara en process som leder bort från ett öppet och tolerant samhälle. Det är ju inte så mycket medborgarna som upplever sig oskyddade som myndigheterna! Ett demokratiskt samhälle har öppna informationskanaler, en öppen offentlig debatt och tål kritik. Annars kan samhället inte kallas demokratiskt.

Tillåter det internationella samhället inte olika röster gör sig hörda och att oegentligheter tas upp i ljuset?

Här är en video som berättar historien om religionsfrihet:
http://www.wimp.com/freespeech/

Videon är från Lou Dobbs Show på CNN. Den är några år gammal och vi har ju diskuterat ämnet på Marias sida förut! Det kan vara bra att ha sett den i alla fall!

FN vill reglera internet och sätter upp en ny internationell kommission för det ändamålet. Hur många kommisioner och arbetsgrupper finns det redan inom FN systemet? 92 000?

UN mulls internet regulation options
By John Hilvert on Dec 17, 2010 9:51 AM (2 days ago) OCH SE GÄRNA DENNA LÄNK OCKSÅ
klistra in den i din webläsare…jag har fel på en del funktioner här på min sida…

http://www.itnews.com.au/News/242051,un-mulls-internet-regulation-options.aspx

Janne Olofsson

/gästbloggare

/Tack Janne, det är två upplysande videos!

*Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.