Islam./Upplysning om Islam och Koranen

 

Kunskap är bra att ha, här kommer information om Islam och Koranen. Vet du detta nedan?

Den islamiska religionen

Islams pelare

Trosbekännelsen – proklamationen (shahada). “Det finns ingen gud utom Allah och Muhammed är hans budbärare.” Att säga (och mena) denna mening räcker för att bli muslim och därmed bekräfta, att man går till paradiset efter döden, även om alla som har ej gottgjorda synder först måste gå till helvetet. Efter denna start på den muslimska vägen kommer några pelare till:
Tidebönen (salat). Att be fem gånger om dagen, men först är det viktigt att man genomgår en rituell tvättning, annars kommer inte Allah att ta emot bönerna. Om man inte har vatten, eller vattnet bara finns för att dricka kan man göra en symbolisk tvagning.
Allmosan (sakat). Man måste ge allmosor till de fattiga och till moskéerna.(över ett visst minimum 2,5 procent av sin förmögenhet). Detta utöver den vanliga skatten.
Fastan (saum). Detta är särskilt viktigt under månaden Ramadan (med fasta från gryningen till skymningen), vilket är den nionde månaden i den islamiska månkalendern.
Vallfärden till Mecka – pilgrimsresan (El Hajj). Varje muslim som har råd och ork att genomföra resan och är i vuxen ålder ska göra en pilgrimsfärd till Mecka under sin livstid för att där tillbe. Att där kyssa eller röra vid den svarta stenen är en vördnadsfull handling.

Fastän en muslim håller dessa fem pelare så finns det ändå ingen garanti för frälsning. Islam är baserat på en religion av självrättfärdighet. Muslimer tänker ofta på domens dag, då de tror att Allah eller en ängel vill göra en räkenskap och balansera och väga varje persons gärningar. Muslimens hopp är att de goda gärningarna ska väga mer än hans dåliga gärningar, men även då är det upp till Allahs vilja och inte på någon rättvisa. Det finns också en tolkning som säger att människans gärningar är skrivna i en bok och på domens dag kommer Allah att öppna boken och summan av människans kontobalans kommer att placeras antingen i Hans högra eller vänstra hand. Den enda säkra vägen till paradiset är att dö som martyr under islams heliga krig, Jihad. En del (främst inom terrorgrupper som Islamiska Jihad) räknar även Jihad. som betyder “heligt krig” som en sjätte pelare. Se “To participate in Jihad in Allah’s Cause.” Jihad har också en religiös betydelse som betyder “strävan efter frid”.

Jihad i betydelsen av expansion och heligt krig har alltid varit en central aspekt för muslimskt liv. Det var på det sättet som islam blev utbrett och kom till makten i stora delar av den arabiska halvön vid tiden för Muhammeds död år 632. Senare besegrades regioner från Afghanistan till Spanien. Jihad sporrade också till erövringar av sådana territorier som Indien, Sudan och Balkan. Idag är jihad terrorismen främsta källa och inkluderar flera terroristgrupper som Osama bin Ladens Islamiska fronten för Jihad, Laskar Jihad i Indonesien, Harakat ul-Jihad-i-Islami i Kashmir, den antiisraeliska gruppen Islamiska Jihad i Palestina, den egyptiska Islamiska Jihad som dödade Anwar El-Sadat 1981 och flera andra senare, Jemens Islamiska Jihad som bland annat dödat amerikanska missionärer. Genom historien har Jihad alltid stått för krig, i betydelsen krig mot icke troende och speciellt kristna. Koranen instruerar Muhammeds efterföljare till att underkuva världen till hans religion och det inkluderar, om det behövs, användandet av militära erövringar.

*

Se mer av artikeln här och välj att ytterligare att läsa om Islam och om Koranen m m, och du ser säkert att det finns saker att fundera över:
http://www.tidenstecken.se/koranen.htm#paven

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.