Hälsa- Mat /Ehec- uppstår inte i grönsaker. R L blogg

 

Ehec – uppstår inte i grönsaker
Mediernas rapportering är väldigt vilseledande. Sin vana trogen återger de flesta gammelmedia okritiskt myndigheternas pressmeddelande som i det här fallet verkar vara både förvirrade och desperata.

Ena dagen är det gurkor från Spanien, nästa dag är det groddar, nästa hamburgare som är källan för Ehec. Och när man lättsinnigt ställt till ekonomisk katastrof för enskilda grönsaksodlare konstaterar man att man är tillbaka på ruta ett.
Allmänheten vilseleds och tror efter den märkliga nyhetsrapporteringen att ehec uppstår i grönsaker. Vilket är helt fel. Bakterien kommer från nötkreatur och i undantagsfall från svin som då smittats av kor.

I de stora kött- och mjölkfabrikerna bär ca 10 procent av djuren på ehec – smittan. I Sverige förekommer den mest i Halland där också de största besättningarna finns. Utbrott av ehec i Sverige är inte så ovanligt som man kan tro.
I september 2005 inträffade ett ehec – utbrott i Halland då 110 personer insjuknade. Den spreds via sallad som vattnas med vatten från en å som visade sig innehålla ehec – bakterien (Enterohemorrhagisk Escheriachia coli.) Inte den riktigt farliga HUS. (haemolytic uraemic syndrome)
Vattendraget i Varbergstrakten visade sig förorenat av flytgödsel från en djurfabrik som spritt flytgödsel på marker utmed ån.

/Rune Lanestrand

http://runelanestrand.wordpress.com/2011/06/07/ehec-%e2%80%93-uppstar-inte-i-gronsaker/

____________

Visst är det konstigt att det ska vara sådan förvirring över vad som åstadkommit det nya hälsoproblemet eller ska jag säga det ny-gamla problemet. Men ju större man bygger och ju mer man vill producera och tjäna pengar- desto sjukare kommer människor att bli. Det är fakta.Man sade också att det var från ekoodlingar och eko-kött som smittan kom. Varför får man inte fakta? Är man så obildad så man släpper vilka  uppgifter som helst? Skäms på dem som “styr”. /Maria

8 thoughts on “Hälsa- Mat /Ehec- uppstår inte i grönsaker. R L blogg

 1. Skämt eller allvar? Lika illa skulle jag vilja säga och tar med kommentaren för att visa vad man får för kommentarer här emellanåt. Lär känna Jesus och vinn livet- ändra ditt liv och få evigt liv. Vet du att Jesus älskar dig? /Maria

 2. Jag vetinte varför man inte tänker på att det inte är bra att äta kött. Åtminstone nuförtiden.
  Tänk vad mycket odlingsbar jord man skulle få om man slutade med oxar och kor m m’Jag tror man kan leva på grönsaker
  Men nu är allt så snurrigt så det är inte klokt, allt är farligt och nya larm kommer hela tiden, så har det INTE alltid varit.
  Det gjorde ont att se alla gurkor slängas t ex. Som det inte var ngt fel på….
  Var och när kommer nästa utbrott och VAD gäller det då?
  Tack Gud att du är med i vardagen!
  /Maria

 3. (Krönika om e coli-utbrottet i NY Times 9/6)

  Den här krönikan bekräftar det som du tagit upp om e coli.utbrottet och ställer en del intressanta frågor om matproduktion i världen!

  E coli kommer från djur (oftas kor) som matas annat än gräs. Djuren tar mycket antibiotika, det kan vara orsaken:

  Whether the growth or even origin of STEC – which have only been associated with human illness for 30 years – could have resulted in part from feeding cattle grain (as opposed to their natural grass), or was aided by industrial agriculture’s unnecessary reliance on prophylactic antibiotics (a shameful story, but one that must wait), may never be known.

  Om du var köttindustrin varför inte skylla på grönsaker?:

  If you’re the cattle industry, you’d rather blame the whole thing on sprouts that were “somehow” contaminated. (Ban sprouts! No one really likes them anyway.) But blaming the sprouts is like blaming your nose for a virus-containing sneeze: That STEC came from somewhere, and in its history is an animal’s gut.

  Hur skulle samhället reagera om e coli var en bioterrorism-attack? Allt skulle stängas/produktionen stoppas tills man fick reda på orsakerna!

  Om du kan klara din jätte-köttindustri, med några spektakulära utbrott per år, varför inte fortsätta göra samma sak (nya regler=lägre avkastning):

  But if the origin of these illnesses were bio-terrorism, money would be no object and even politics might be shunted aside. The fact is that a huge and powerful lobby would rather see a few thousand annual underreported deaths and the occasional high-visibility outbreak than submit to further regulation and smaller profits. Especially if that outbreak is in Germany, a world away. But next time it might not be.

  http://opinionator.blogs.nytimes.com/2011/06/07/e-coli-dont-blame-the-sprouts/?src=me&ref=opinion

 4. Ja det är en jättebra o klok idé! :Att lagstifta och att ta fram F A K T A. Det skulle nog få de där skurkarna att tänka en gång X-tra.
  Det är fullt klart att det pågår ett krig, som blir många mångas död. Det är också fullt klart att vi skall lita till Gud- det finns ingen annan att lita till.
  Men alla vet ju inte att man kan bli frälst och få tro. Jag hoppas att människor vaknar över de oegentligheter som sker!
  /Maria

 5. Enligt Wikileaks dok i vintras hotade diplomater om att hämnas, å Monsantos vägnar, om inte EU släppte igenom GMO i Europa!!

  Samma sak säger FN:s utsände i hungerfrågor, Jean Ziegler! Han har tydligen blivit sökt på en bakgata av samma figurer!

  Jag undrar hur länge de ska hålla på innan vi konsumenter inser att krig pågår på många fler sätt än med vapen och arméer!

  Nu vill EU gottgöra skadan för grönsaksproducenterna…Yeah?

  Vi kanske kan kräva att myndigheter ska börja lagstifta och media ta fram fakta?

  Vi ska lita till Gud.

  🙂

 6. Har de samveten? Har de samveten som sätter allt på spel för att få det fett i kassan. Nej en ekoodlare har väl kunskaper och gör väl inga sådana galenskaper…
  Ja man kan väl säga att alla dessa stora saker som hänt då det gäller ekonomi o annat är så genomskinliga, men människor tycks inte reagera för dess äkthet, hur kan det bli så, jamen det vet vi ju. Men man tycks inte reagera nämnvärt. Vad är det djävulen vill? Han vill slakta och förgöra och förstöra allt i sin väg, och han är ju överallt.
  Han vet ju att hans tid är kort, och tiden rinner ut.. /Maria

 7. Såg att det *skulle ha vart* från en ekoodlare i norra Tyskland som de infekterade grönsakerna kom. Det tog tillbaks detta efter en vecka.

  Som sägs ovan, kommer ju smittan från köttindustrin. Tar ekoodlare och gödslar med infekterat gödsel från Gmo-producenterna? De försöker ju undanhålla sig från just det!

  Undra om pengar och marknadsandelar är viktigare än livet för vissa människor?

  Nästan allt som kommer på internationell nivå som e coli nu här sist, ser ungefär likadant ut – som kampanjer och strid om marknadsandelar.

  Nu kanske folk blir rädda för ekobönderna och rusar tillbaks till Gmo-producenterna igen!! Vilken tur att de är så förtroendeingivande!

  Är man beredd att massproducera mat genom att plåga och konstruera om djur och växter i laboratorier och lyckas gjort en kassako av detta, kanske lite bakterier på grannkonkurrenten inte svider någonstans i samvetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.