Hälsa/ Förgiftade jordgubbar.Artikel. Växtgift. Ät inte

 

*

Den förgiftade jordgubben
by Rune Lanestrand
 
Inför jordgubbssäsongen vill jag uppdatera mig och beställer från Jordbruksverket information om växtgifter i bärodling. Det är ingen rolig läsning för den som tycker om jordgubbar. För jordgubben är vid sidan av potatis den i särklass mest besprutade.
För att bekämpa svampangrepp finns 13 olika preparat, 9 olika insektsmedel, 8 preparat mot kvalster och 14 olika växtgifter mot ogräs. Sammanlagt 44 preparat varav 33 p g a sin giftighet förbjudna att användas i ekologisk, KRAV-godkänd jordgubbsodling.

Lantbruksuniversitet tycks främst utbilda kemister i takt med att GMO-företag och gifttillverkare sponsrar utbildningen. Agronomerna ser bara hot och tar till alla slags kemiska medel. De ser inte vilka risker de utsätter konsumenterna och odlarna för eller den obalans de skapar i naturen och som faktiskt bidrar till att på sikt öka angreppen.

Odling av jordgubbar har tyvärr antagit ren industrikaraktär där hela armadan av gifter används. I Jordbruksverkets förteckning över skadegörare räknar experterna upp inte mindre än 23 hot mot jordgubbarna. Allt från Gråmögel, Svartröta, Ludet ängsstinkfly till Nålnematoder. Och allt ska sprutas bort. För hobbyodlaren måste det framstå som ett under att det utan alla dessa preparat går att odla jordgubbar överhuvudtaget.
Det är inga ofarliga preparat. Har själv en skadad lunga efter att ha ätit jordgubbar som besprutats med ett växtgift som enligt tillverkaren kan ge obotliga lung- och njurskador.

Gifterna kan också bidra till ökad allergi, astma och cancer. Värst utsatta är förstås de som arbetar i jordgubbsodlingarna. Även om de skyddar sig med gasmask, handskar och skyddskläder.

Så här beskriver fabrikanten själv ett av sina farliga preparat, Betanal, under

Riskupplysningar:

Mycket giftigt vid inandning. Irriterar andningsorganen. Mycket giftigt för vattenlevande organismer. Kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Vid olycksfall, illamående eller annan påverkan, kontakta omedelbart läkare. Giftig för fjärilar, bin och andra pollinerande insekter.
Den regniga försommaren innebär extra mycket besprutning.
Dessutom har LRF som lägger miljoner på att i framställa sig som miljövänligt begärt och fått dispens av KEMI (Kemikalieinspektionen) för det i jordgubbar förbjudna starka växtgiftet Betanal. Lantmännen som ryms under LRF-paraplyet är storsäljare av växtgifter.
Det är LRF som har märket Svenskt Sigill som tillåter både konstgödsel och växtgifter medan många luras tro att det är något slags kravmärke.

Rune Lanestrand

http://runelanestrand.wordpress.com/author/lane6645/

*
*…….Även om de skyddar sig med gasmask, handskar och skyddskläder……

En bra artikel med mycket info. Jag köpte en kartong jordgubbar förra veckan och lade upp en bild på dem….åt gubbarna och de smakade inte bra! Och nu besannas det jag kände och tyckte, så jag köper inga fler om jag inte kan få tag i någon privatperson som odlat bär. Det var det….vill inte riskera min hälsa med att äta sådant./Maria

2 thoughts on “Hälsa/ Förgiftade jordgubbar.Artikel. Växtgift. Ät inte

  1. Hej Cilla! Sorry! sorry Jag vill bara att man skall veta vad mycket elände man stoppar i sig och sjukdomar som cancer ökar, varför ? kanske är det maten och luften och vattnet. Jag vill väcka tankar om ett annat sätta tt leva på. Odla själv till husbehov, ät ekologiskt utan besprutning, jag har talat med dem i våra stora mataffärer och de…..tycker inte som jag. De är profithungriga.
    Sådan är verkligheten och denna sida tar upp sådana saker, särskilt under kategorin hälsa. Jag har vaknat….
    /Maria

  2. Det känns ju sådär bra nu att äta jordgubbar! Undrar hur mycket skit man fått i sig =/ kanske ska köpa några egna plantor att ha istället.=D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.