Hälsa /Epidemi i turistland / Varför åka dit…

 

Aldrig att jag skulle riskera..och att vara smittbärare…
Epidemi i turistlandet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13615931.ab

Kolerautbrotten har ökat dramatiskt i Thailand.

Och varje år åker nästan en halv miljon svenskar till Thailand.

– Tidigare tyckte man inte det fanns anledning att vaccinera sig mot kolera om man skulle till Thailand. Men det finns skäl att ompröva det nu, säger vaccinationsläkare Ola Strömstedt till Aftonbladet.

Ökningen av kolera i landet är dramatisk. 2010 upptäcktes 1974 fall av kolera i Thailand. 15 avled i sjukdomen, visar siffror från WHO. Siffran kan jämföras med året innan, då 300 personer insjuknade och två avled.

– Den kolera som ökar snabbast i Thailand är en mildare variant som man lätt förväxlar med turistdiarré, säger Ola Strömstedt som är specialist i allmänmedicin och vaccinationsläkare vid VaccinDirekt i Stockholm.

Hur märker man skillnaden?

– Det gör man inte om man inte tar ett prov på avföringen.

Riskgrupper
Den mildare varianten är dock inte lika farlig.

– En frisk västerlänning behöver inte känna oro.

Men för den som tillhör riskgrupperna, det vill säga små barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar, kan sjukdomen vara farlig.

Det finns dock sätt att minska risken att bli drabbad. En vaccination ger en skyddseffekt på mellan 80 och 85 procent i sex månader. Men drickvaccinet Ducoral ges bara till vuxna och barn över två år.

– När det gäller de yngsta barnen, de under ett år, så får de ju i regel mat och vätska på annat sätt. De ammas eller äter burkmat. Men för barnen mellan ett och två år kan det innebära ett problem eftersom de börjat smaka på vanlig mat.

Däckad i fem dagar
Ola Strömstedt uppmanar småbarnsföräldrar att vara försiktiga med vad de låter barnen smaka på i Thailand.

Om man blir sjuk, kan man räkna med att det håller i sig i två till fem dagar.

– Under den tiden ligger man däckad. Exakt hur lång tid beror på hur mycket bakterier man fått i sig och av vilken typ. Det är inte lång tid det handlar om, men det kan ju förstöra ens semester, konstaterar Ola Strömstedt.
_______________________

Är det försvarbart att åka  iväg på semester till Thailand nu, om det verkligen handlar om koleraepidemi där? Tala om smittspridning till oskyldiga människor..Eller är det uppförstorade nyheter och icke sanning?Och är inte antalet smittade och döda högt nog?

Luk 21:10  Därefter sade han till dem: “Folk skall resa sig upp mot folk och rike mot rike;
Luk 21:11  och det skall bliva stora jordbävningar, så ock hungersnöd och farsoter på den ena orten efter den andra, och skräcksyner skola visa sig och stora tecken på himmelen. / Farsoter och svält finns, krigen blir fler…  /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.