Guds folk /Jerusalem

Mycket skrivs och säges om Jerusalem och nu är det händelser ang byggande som är i gång igen. Jag vill dela med mig av text nedan som jag tycker du borde läsa och begrunda. /M

JERUSALEM När en Knessetledamot under veckan besökte Ramat Shlomo, sade han till media: “President Obama och vice president Biden kan inte diktera för Israel när och var vi ska bygga i Jerusalem. Jag har inga tvivel om att under de närmaste åren kommer det att finnas tusentals nya bostäder i Ramat Shlomo.

Palestinierna försöker göra varje byggprojekt till en internationell incident, även om byggandet i Jerusalem är lika naturligt som det skulle vara i någon annan stad.”

MERA: Boende i Ramat Shlomo förstår inte vad all uppståndelse handlar om.

SENASTE VECKANS TURBULENS KRING RAMAT SHLOMO understryker att Jerusalem är staden som står i medias och världens centrum. I detta virrvarr av händelser med arabisk propaganda kan det vara på plats att ta del av några enkla fakta om Jerusalem. Texten nedan är skriven av Eli E. Hertz.

– PALESTINIERNA har odlat en myt om att det historiskt fanns två Jerusalem – ett arabiskt “östra Jerusalem” och ett judiskt “västra Jerusalem.”

Jerusalem var aldrig en arabisk stad. Judarna har varit en majoritet i Jerusalem sedan 1870. “Öst-väst” är en geografisk, inte en politisk beteckning. Det är inte annorlunda än att påstå att östra stranden av Maryland borde vara en separat politisk enhet åtskilt från resten av staten.

År 1880 utgjorde judarna 52 % av den gamla stadens befolkning i östra Jerusalem och var fortfarande 42 % av den gamla staden år 1914. År 1948 fanns det 100 000 judar i Jerusalem med 65 000 araber. En gemensam jordansk-israelisk folkräkning rapporterade att 67,7 % av stadens befolkning 1961 var judisk. Ett flygfoto från 1967 avslöjar sanningen om det område som kallas “östra Jerusalem”. Det var inte mer än en överfylld muromgärdad stad med några spridda kvarter omgivna av byar.

Även om den enade staden förvandlade hela Jerusalem till den största staden i Israel och till en pulserande metropol, förkastar även moderata palestinska ledare idén om en enad stad. Deras minimikrav på “just östra Jerusalem” omfattar i verkligheten de judiska heliga platserna (inklusive de judiska kvarteren och Västra muren), vilka araber har misslyckats att skydda. Och återlämnandet av dessa kvarter inkluderar en betydande andel av Jerusalems judiska befolkning av idag. Det mesta av denna stad är byggd på klippbetäckt tomt land runt staden som varit offentlig egendom under de senaste 42 åren. Med en total befolkning på nästan 750 000 idag skulle ett åtskiljande mellan östra Jerusalem och västra Jerusalem vara livskraftigt och godtagbart som att åtskilja Berlin till två städer igen eller åtskilja East Harlem från resten av Manhattan.

Arabiska anspråk på Jerusalem, en judisk stad enligt alla definitioner, återspeglar “vad-som-är-mitt-är-mitt, vad-som-är-ditt-är-mitt” en mentalitet som ligger bakom de palestinska förslagen om att avsluta den arabisk-israeliska konflikten. Denna föreställning uttrycks också i kravet på “Rätt att återvända”, inte bara till Jerusalem – Israels huvudstad utan också “innanför den gröna linjen”.

MERA om Jerusalem (pdf, 14 sid.) av Eli E. Hertz
Reflektion
Jerusalem är ett med judisk historia sedan mer än 3000 år. Judarna förlorade visserligen kontrollen över staden år 70 e.Kr., men det judiskt andliga och fysiska bandet med Jerusalem förblev obrutet trots 2000 år av diaspora.

Ett antal islamiska dynastier kontrollerade Jerusalem under 1300 år, men man gjorde aldrig staden till huvudstad i en arabisk stat. Även Jordanien som hade kontroll över en del av staden i 19 år till 1967 avstod från att göra den till huvudstad. Dessutom är Jerusalem aldrig omnämnd i Koranen, islams mest heliga bok.

Med tanke på den centrala roll som Jerusalem haft genom hela den judiska historien har det judiska folket i Israel en juridisk, historisk och moralisk rätt att ha kontroll över Jerusalem som sin odelade huvudstad. Jerusalem måste förbli en enad huvudstad under Israels suveränitet för att skydda det judiska folkets intressen och som den enda garantin för att alla andra religioners intressen kommer att skyddas. /Dag Selander Mission XP-blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.