Gud skapade världen

 

Gud skapade världen till att bli och vara underbar. Nu blev det ju inte riktigt så som han hade tänkt, för vi har ju förstört så mycket av det han gav oss. Tidningar svämmar över av artiklar om att vi ska rädda jorden. Helst nu på en gång. Det är en omöjlighet att göra så mycket som vi borde…för vinstintressen styr över klokheten… men vi får göra det vi kan genom att försöka tänka om.

Därför tänkte jag berätta för er om hur det var med skapelsen, t ex då Gud sade att:

(1 Moseboken 1:24-30)

“Låt oss skapa människan lik oss själva, att härska över allt liv i havet och i luften och på jorden. Alltså skapade Gud människan lik hennes Skapare, lik sig själv skapade Gud människan till man och kvinna. Gud välsignade dem och sade:

“Föröka er och uppfyll jorden och lägg den under er. Ni ska härska över fiskarna, fåglarna och alla djuren. Lyssna! Jag ger er de fröbärande växterna på hela jorden och alla fruktträden. De ska ge er mat. Åt djuren och fåglarna ger jag däremot allt gräs och andra gröna växter som föda.”

Sedan såg Gud på allt han hade skapat, och han var mycket nöjd. Detta avslutade den sjätte dagen.

Texten berättar för oss att Gud skapade människan lik sig själv. Då menade han att människan skulle vara som honom med de värderingar och kärlek som han har. Men vad hände?

Texten berättar också om att han gav oss fröbärande växter, dessa skulle ge oss mat. Vad är vegetarian? i detta sammanhanget, en tidig tanke, av Gud…

Texten säger också: Skapa människan lika oss själva, det betyder att Jesus var till redan då. Jesus blev sedan nersänd till jorden som ett barn att växa upp och in i sin roll. Har du tänkt på detta?

Vi har i många år pratat om jämlikhet mellan könen. Och här har Gud skapat mannen och kvinnan att vara jämlika, det var hans mening med dessa människor. Mannen är inte skapad att vara mer lik Gud än kvinnan och inte heller tvärtom. Från första början ser vi hur Bibeln placerar dem båda två överst i rangordningen. De är fullständigt jämställda och jämlika.

Vi är skapade av Gud och har därför samma karaktär och känsloliv som han har. Kunskapen om detta är grunden för vårt egenvärde, som inte är baserat på ägodelar, vad vi har uträttat, utseende eller popularitet.

Egenvärde är att veta att Gud skapat oss lika sig själv. Att kritisera eller nedvärdera sig själv är att kritisera vad Gud har gjort. Vi är skapade lika Gud och därför har vi rätt att se positivt på oss själva och vår förmåga.

Kunskapen om att du som person är oändligt värdefull gör dig fria att älska Gud, att lära känna honom på ett personligt sätt och att bli betydelsefull för din omgivning.

Denna kunskap gör mig överväldigad, och jag önskar så mycket att alla människor skulle få in denna vetskap om sig själva och vilja se på sig själva på ett nytt sätt.

Försök.

/

Forts följer…….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.