Förföljelse /Paulus var from judisk ledare/ Var glad.

 

Aposteln Paulus

Paulus tillhörde Benjamins stam, bland judar en av de mest ansedda. Israel hade fått sin första kung (Saul (1 Sam 10:20-24), från samma stam. När riket delades efter Salomos död var det bara Benjamin och Juda stammar som förblev lojala mot Davids kungaätt (1 Kung 12:20-21). Det var också bara dessa två stammar som återvände till hemlandet efter fångenskapen i Babylon (Esra 4:1).

Paulus var dessutom farisé, en mycket from judisk riktning, som förutom Mose lag följde en mängd egna föreskrifter in i minsta detalj. En jude på den tiden blev utan tvekan oerhört imponerad av Paulus bakgrund.

Hur kunde det komma sig att en from judisk ledare som Paulus hade förföljt församlingen? De religiösa ledarna menade att kristendomen var ett avsteg från den rätta läran, alltså en villolära och hädelse mot Gud.

Eftersom Jesus inte passade in på Paulus bild av Messias antog Paulus att Jesus var en bedragare. Desutom såg han en politisk fara i den kristna tron – den hotade den känsliga balansen mellan judarna och de romerska myndigheterna. 

— Läs Filipperbrevet om den sanna livsglädjen i att lära känna Kristus. I brevet förekommer ordet glädje och att glädja sig, sexton gånger.
Låt oss dela Paulus längtan och lära känna Jesus mer och mer. Det är hemligheten bakom ett liv i glädje.
____

Några ord har du läst om Paulus och judarna på den tiden, och den politiska situationen, m m.

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.