Evangelium/Under och mirakel/Fariseer

Jesus gick emot fariseerna, det kan vi läsa mycket om i bibeln. Jesus botade en man som hade en vanställd hand, och Jesus gjorde det på sabbaten, vilket upprörde fariseerna. Läs om detta i Matt 12:9-14.När Jesus konstaterar att han har rätt att avgöra vad som är tillåtet på sabbaten är det ett erkännande inför fariseerna att det är han själv som har inrättat den. Skaparen är alltid viktigare än sin skapelse. Jesus har alltså full rätt att upphäva fariseernas regler och tolkningar.

Fariseerna försökte sätta fast Jesus för arbete på sabbaten genom att utnyttja mannen med den vanställda handen. Enligt deras tolkning fick man bara rädda någon ur direkt livsfara på sabbaten. Jesus botade människor på sabbaten vid flera tillfällen, men inte i något fall rörde det sig om akut fara för livet.

Om Jesus i detta fall hade väntat till dagen efter, skulle det ha varit detsamma som att medge att fariseernas regler hade samma värde som Guds lagar. Om han botade mannen på sabbaten innebar det att fariseerna kunde påstå att han fick sin kraft från någon annan än Gud.

Men Jesus gjorde det fullständigt klart för alla de närvarande hur löjliga och oviktiga fariseernas regler var. Gud är människornas Gud, inte reglernas Gud. Det bästa tillfället att rycka ut och hjälpa är ju när någon behöver hjälp. Fariseerna satte sin lag före människors behov. De var så angelägna om att Jesus inte skulle bryta mot deras regler att de var totalt okänsliga för den stackars handikappade mannens situation. Fariseerna var mycket upprörda, och i Matt 12: 14 kan du läsa:

*Då kallade fariseerna samman ett möte i avsikt att arrestera och döda Jesus.*

Jesus avslöjar alltså fariseernas ILLVILJA och Religiositet! Och för att han gjorde detta skulle han bli dödad. Jesus kom som en tjänare till denna världen, för att hjälpa och bota inte som en ledare för väpnad kamp. (Jes 42:1-4)

*Av evighet, Jesus, du älskat mig först, och se, av all kärlek din kärlek är störst. Till döden på korset den sträcker sig ju och ingen, nej ingen har älskat som du.*/Lina Sandell-Berg

 

4 thoughts on “Evangelium/Under och mirakel/Fariseer

  1. Hej Nej de visste inte vad de missade och de visste inte vad lurade de var, det var ju GUD som bestämt hur det skulle bli, men de trodde att det var de själva, tala om okunskap.
    /Maria

  2. Hej Andreas, jodå visst fattar jag,,Lina Sandell är ju en av våra kändaste pslam o sångförfattare, o det är inte underligt, hon skriver så sant och underbart vackert om vår Jesus.
    Hälsn Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.