Evangelium /Stefanos, martyren

 namnlos-bibeln.jpg

Stefanos.   Över hela världen har martyrerna med sitt blod fått förbereda vägen för evangeliet. Men innan någon kan ge sitt liv för evangeliet måste han leva för det. Ett sätt för Gud att pröva sina tjänare är att ge dem enkla uppgifter som inte verkar särskilt betydelsefulla. Vår villighet att tjäna Kristus avslöjas direkt genom vår villighet att betjäna medmänniskor. Stefanos var en villig och duglig medhjälpare och budbärare innan han blev martyr. Han var en av dem som var ansvariga  för matutdelningen i den första församlingen.

Långt innan de våldsamma förföljelserna utbröt mot de kristna hade de blivit utfrysta ur samhällsgemenskapen. Judar, som tog emot Jesus som sin frälsare, blev i allmänhet utstötta från sina familjer. Följden blev att de troende blev beroende av varandra.

Att dela bostad, mat och andra nödvändigheter blev livsnödvändigt och kännetecknande för de unga församlingarna. Så småningom var antalet troende så stort att man måste organisera denna fördelning. Några hade blivit förbesedda och det hade förekommit klagomål. De som fick ta itu med detta arbete valdes på grund av sin ärlighet och sin förmåga att lyssna till Gud. Förutom god organisatör var Stefanos också en duktig talare. När han konfronterades i templet med olika fientliga grupper övertygade han genom logiken i sina svar. Det förstår vi av hans försvarstal inför Stora rådet.

*

Han presenterade judarnas historia i sammandrag med tillämpningar som fick lyssnarna att känna sig träffade. Stefanos måste ha insett att hans försvarstal skulle innebära döden för honom.

Medlemmarna i domstolen skulle inte tåla att deras ONDA MOTIV blev avslöjade. Mycket riktigt stenade de honom till döds, medan han bad till Gud att förlåta dem. Hans sista ord visar hur lik Jesus han hade blivit på kort tid. Hans död fick en varaktig påverkan på Saul från Tarsos (Paulus), som från att ha varit en grym plågare av kristna blev en av de största förkämparna för evangeliet genom alla tider. Stefanos liv var en ständig utmaning för alla kristna. Han var den förste att dö för sin tro, och det får oss kanske att fundera med anledning av hans offer.

VILKA RISKER är vi VILLIGA att ta som Jesus efterföljare? Skulle vi kunna tänka oss att dö för honom? Är vi verkligen VILLIGA att LEVA för honom?  

Presentation och starka sidor:* En av de sju som valdes i den första församlingen till att organisera matutdelningen åt de  fattiga.

* Känd för sin andliga styrka i tro, vishet, nåd, kraft och genom den helige Andes närvaro * Framgångsrik ledare, lärare och debattör. * Den förste att dö för evangeliet.

* Vad kan vi lära av hans liv: *Den som är noggrann i det lilla blir väl rustad för större uppgifter. *Den som verkligen känner Gud är hjälpsam och kärleksfull mot medmänniskor. 

*Bakgrundsfakta: *Medhjälpare och organisatör i församlingen. *Samtida: Paulus, Kajafas, Gamaliel, apostlarna. 

*Nyckelverser: “Och medan stenarna haglade mot Stefanos bad han: “Herre Jesus, ta emot min ande.’ Och han föll ner på sina knän och ropade: “Herre, anklaga dem inte för denna synd!”  Och med de orden dog han.” (Apg 7:59-60)

Det berättas om Stefanos i Apg 6:3-8:2. Han nämns också i Apg 11:19; 22:20. Denna berättelse får väl oss alla att tänka till en del tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.