Ett ord/Strålning har nått Sverige. Håll dig informerad

 

Skall vi ha kärnkraft i Sverige??   STRÅLNING har nu nått Sverige fr Japan.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2378106/de-jobbar-med-livet-som-insats-nya-bilder-inifran-fukushima

Läs artikel:

Nu har strålningen från Japan nått Sverige.
Mätinstrumenten har gett utslag – men för mycket låga doser som inte innebär några risker.
– Precis som vi har förväntat oss har vi nu mätt radioaktivt jod från kärnkraftsolyckan i Japan, säger Leif Moberg, forskningschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten.
Situationen är säkrare – men långt ifrån under kontroll – i det hårt sargade kärnkraftverket Fukushima.
Så sent som i går släpptes bilder inifrån kärnkraftverket som visar hur arbetarna kämpar i mörkret med livet som insats för att undvika en härdsmälta, samtidigt som de pressas att lyckas med insatsen i takt med att strålning upptäcks i alltfler livsmedel och till och med kranvattnet.

Inga risker
Nu har också strålning uppmätts i Sverige.
Precis som väntat har utsläppen nått hit – men också som väntat är halterna som uppmätts väldigt låga.
Det visar de första mätningarna som FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, gjort på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten.
– Precis som vi har förväntat oss har vi nu mätt radioaktivt jod från kärnkraftsolyckan i Japan, säger Leif Moberg, forskningschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten.
Han fortsätter:
– Halterna är mycket låga och innebär inte några som helst risker för människor och miljö.

Låg strålning
På tre platser, Stockholm, Umeå och Kiruna, har det uppmätts mycket låga nivåer av jod-131, vid övriga mätstationer har det hittills inte uppmätts några halter av jod-131.
Högst halter uppmättes i Stockholm, cirka 0,3 millibecquerel per kubikmeter luft, uppger Strålsäkerhetsmyndigheten på sin hemsida. Strålningen är mycket lägre än den naturliga bakgrundsstrålningen som vi alltid exponeras för, exempelvis från berggrunden i Sverige.
FOI driver mätstationer på sex platser i Sverige på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten: i Stockholm, Gävle, Umeå, Visby, Kiruna och Ljungbyhed.Av Anna Skarin
anna.skarin@expressen

_________

Vaddå låg strålning? Kan inte den nivån höjas, kan det bli värre? Jag tror människor funderar över det. Inga risker?  Följ nyheterna—- och kolla på strålsäkerhetsmyndighetens hemsida: http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Om-myndigheten/Aktuellt/?q=*&defso=2

 -Vi vill samla in data från fler platser i Sverige för att kunna kartlägga hur händelsen påverkat oss.  Precis som i fallet med luftfiltermätningarna förväntar vi oss dock att endast hitta obetydliga mängder jod-131, säger Jan Johansson, utredare vid Strålsäkerhetsmyndighetens enhet för beredskap.

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.