Ett ord i dag/Fiendens verkan i skuld och skuldkänslor

 

Fiendens verkan i skuld och skuldkänslor
Av Johnny Dahl
 
Skulden förtär människan 
Tar du på dig skulden för andras misstag? Är du ett offer för andras felsteg? Låter du andra få makten över ditt liv genom att utse dig som den skyldige? Känner du dig skyldig till något som inte har med dig att göra? Ja, då har du hamnat i skuld och de negativa skuldkänslor den för med sig. Det är så den onde fienden verkar till att förleda dig och tro, att allt är ditt fel och hindra dig till från ett fullvärdigt liv och att istället gå omkring med dåligt samvete och vara skuldbetyngd. Dessa skuldbeläggelser är ett av de sätt som kännetecknar fiendens verkan och ansträngningar till att föra in lidande, för människor i denna världen.
Att skylla på andra för att slippa eget ansvar
Hur vanligt är det inte i vårt samhälle att alla skyller på alla för att ingen ska behöva ta det ansvar som ligger på deras eget bord? Det är ditt fel! Det är dens fel eller dets fel! Skyll på honom eller henne! Det är deras fel! Allt för att själva komma undan något besvärligt som har med dem själva att göra. Så här kan det pågå år efter år utan att något händer och livet flyter på, tror vi.

Detta är helt enligt fiendens ritningar och att skapa splittring är ett av hans kännetecken och om vi dessutom har en läggning sedan tidigare i livet att ta på oss orealistisk skuld, så går vi i skuldfällan gång på gång i tron på att det är något naturligt hos oss. Vi märker det helt enkelt inte därför att vi har levt i denna livslögn i så många år, att vi tar det som vardagligt att gå med dåligt samvete för att andra har ingett oss det.

Skulden förgör människan
Vi tar på oss de osanna beskyllningar som kommer från andras munnar i tron att de har rätt och vi har fel. Många av oss har levt ovärdigt tidigare i livet som syndare som har fört oss till detta tillstånd av skuld eller så har vi behandlat andra illa, så att vi ger dem rätt att ge oss denna skuld. Som en slags återbetalning eller hämnd för våra tidigare missgärningar. De spyr ut och vi tar emot och detta är ett tillstånd som kommer leda oss till döden på det ena eller andra sättet, om vi inte på något sätt blir fria och får förlåtelse.

Skuld och skuldkänslor är som en förtärande eld inombords som ligger där och pyr hela tiden och som förgör människor. Skulden maler i tankebanor och i känslolivet och det enda den har att förmedla, är negativa tankar och känslor som förr eller senare leder till ilska utåt eller inåt som depression. Skuld läggs på skuld och till slut är skåpet fullt och det brister och rasar ihop, om vi inte blir räddade dessförinnan.

Adam och Eva skyller ifrån sig
Vi kan se i lustgården var skulden har sitt ursprung, då Adam och Eva hade ätit av frukten som växte på kunskapens träd. Gud hade ju sagt till Adam att han fick äta av alla träd i lustgården, men just detta träd med kunskapen om gott och ont fick han inte äta som också Eva fick kännedom om.

Då sedan den listige ormen/ fienden frestade Eva med att deras ögon skulle öppnas och de skulle bli som Gud, kunde hon inte stå emot längre. Hon åt av trädet och gav också till Adam som villigt tog emot.

Då sedan Gud sade i 1 Mose 3:11: “Vem har berättat för dig att du är naken? Har du ätit av det träd som jag förbjöd dig att äta av?” 12 Mannen svarade: “Kvinnan som du har satt vid min sida, hon gav mig av trädet, och jag åt.” 13 Då sade HERREN Gud till kvinnan: “Vad är det du har gjort?” Kvinnan svarade: “Ormen förledde mig och jag åt.”

Ser du vad Adam skyller ifrån sig? Först antydde han att det var p.g.a att Gud gett honom kvinnan, som han har begått synden och sedan att det var hon, som gav han frukten och kanske han också skulle ha sagt: “annars hade jag inte ätit av den.” Men tuggade det gjorde han alldeles själv och han svalde. Eva svarade sedan på Guds fråga med att skylla ifrån sig på ormen, att det var han som lurade henne. Men hon tuggade också i sig frukten, alldeles själv och svalde.

Adam skyller på Eva och Eva skyller på fienden. Och så här är det än idag bland oss människor att den ene lägger skuld på den andre, för att slippa ta ansvar för det egna livet. “Det är hans/ hennes fel att jag mår så dåligt eller det beror på den eller den omständigheten, att mitt liv är så glädjelöst. Jag har minsann inget ansvar i detta, det beror på de där andra.” Vilken livslögn!

“Min fru/ man behandlar mig så orättvist och det beror på han/ henne att jag är så nedstämd. Jag blir jämt sårad och förödmjukad och jag måste ständigt ta emot okvädingssord.” “Mina barn/ föräldrar beter sig orättvist mot mig och det är deras fel att jag är på dåligt humör, de lyssnar aldrig på mig.” “Gud, vilken dålig predikan. Det är pastorn/ prästens fel att jag mår dåligt och inte flödar i den helige Ande.” “Det känns som om hela världens problem ligger på ens axlar, varför just jag?”

Jesus blev till offer för vår skuld
Men det finns en lösning till att komma ur dessa tillstånd av skuld, av att vara ett offer och/ eller att skuldbelägga andra för det liv vi själva har ansvar för. Jesus kom till jorden för att ta på sig våra synder som inkluderar skuld. Han offrade sitt liv på korset för vår skull och tog på sig våra missgärningar.

Gud såg det bedrövliga tillstånd jorden befann sig i då han tog detta beslut; att sända sin egen Son för att rädda världen (Joh 3:16)Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.
Folkbibeln. Han har följt människan ända sedan skapelsen och sett alla våra felsteg och hur illa vi har betett oss emot varandra. Han har sett all den skuld vi lagt på varandra, i vår tro att vi därmed skulle gå fria vilket aldrig skedde. Det var endast en illusion.

Det har bara blivit än mer lidande ju längre tiden har gått och då grep Gud in; på nytt. Tänk ändå; vilket tålamod han måste ha för oss syndare och vilken nåd han har som vill ge oss ett nytt liv, trots all skuld vi spridit i vår tillvaro.

Jes 53:5 Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade.

Och där går han, på vägen mot Golgata. Och folket hånar honom och spottar på honom och vill inte veta av honom. Men till slut är han framme vid det kors som skulle fullborda hans verk. Han är blodig och man slår spikar genom händerna på honom och genom fötterna. Och där hänger han, med hela världens bördor på sig, alla våra synder, alla våra sjukdomar och alla våra krämpor. Det har han tagit på sig och profetiorna går i uppfyllelse, att det som sker är det som Gud har förutsett skall ske. Och Jesus sade: “Det är fullbordat” (Joh 19:30).

Jesus blev ett försoningsoffer
Denna Jesu död på korset är din/min/vår räddning från att vi går under av skuld och skuldkänslor eller i vår skuldbeläggelse av andra. Jesus har tagit allt detta på sig då han blev till offer, för all vår synd och skuld. Han blev ett försoningsoffer. Han omintetgjorde dödens makt för att vi skulle få evigt liv, genom sin uppståndelse. Detta är den fullkomliga kärleken från Gud till oss människor, då han försonade sig med oss genom Jesus.

Om du som jag vill bli fri från skuld och skuldkänslor eller annat som hindrar dig från att leva ett liv i frid och frihet så tar vi emot Jesus som vår frälsare och därmed blir försonade med Gud. Vi kan inte frälsa oss själva eller av egen förtjänst uppnå frälsning, utan det är endast genom tron på Jesus som vi blir befriade, från våra synder och får förlåtelse.

Vi får då som gåva den helige Ande som blir vår vägledare, till att ta ansvar för våra egna liv och vi får nya öppnade ögon för vad som är rätt och för vad som är fel. Vi kommer att se då fienden på nytt, försöker att få oss att falla in i gammal skuld men nu har vi möjlighet att avvärja de knep som han använder. Vi har Jesus som Herre i våra liv och han har besegrat fienden och då vi vandrar nära Jesus, har vi hans kraft till att undvika dessa skuldfällor.

Vi är inte perfekta någon av oss, men vi har en som är helt perfekt, och det är Jesus. Då vi fäster våra ögon på honom och kommer ihåg vad han har gjort för oss så kommer vi att gå fria från skulden och vi har inte heller längre något behov av, att lägga skuld på någon annan för brister i vårt eget liv, då Jesus har tagit den i vårt ställe. Vi är fria och kan med största frimodighet leva ett fullt och friskt liv bland andra och vi har en fri vilja, till att välja det bästa av vad livet har att erbjuda. /Johnny Dahl

http://www.minfrid.se/ondskan/fienden-skuld-skuldkanslor.shtml

/Maria

2 thoughts on “Ett ord i dag/Fiendens verkan i skuld och skuldkänslor

  1. Hej! Skuld är ett ord som är mycket jobbigt, bättre är ordet Skuldfri! för det blir man hos Jesus! Jodå, jag vet också exakt vad skuldkänslor är och de måste bort och man måste få veta hur man skall bete sig…Jesus hjälper oss med det. Jag tycker det är en bra artikel som min vän Johnny har skrivit, …som jag får låna. Gud välsigne dig Marie! Kram f Maria

  2. Nu satte du ord på det som jag så tydligt kunnat känna igen i mitt liv,Maria!
    Tusen tack för all kunskap jag får ta del av genom din hemsida!
    Gud välsigne dig!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.