En värld i brand / Klokhet?

 jesus_034_small.jpg

Jag tycker inte om att tänka på olika slags katastrofer eller elände, men jag anser att vi som människor på jorden borde vara upplysta om vad som händer både här i landet och ute i världen.

Läste just ett reportage om världens oljeresurser och om genmodifierad mat m . Lite av det Naomi Klein har skrivit kommer här: 

 “Flera latinamerikanska länder har verkat för en förnyad kritisk granskning av biobränsleboomen och för att mat ska erkännas som en mänsklig rättighet, i stället för att ses som en handelsvara bland andra. USA:s biträdande utrikesmin. John Negroponte har andra idéer. I ett tal där han lyfte fram USA:s engangemang för livsmedelsbistånd uppmanade han samtidigt andra länder att sänka sina “exportrestriktioner och höga tariffer” och eliminera “hinder för användande av innovativa växt- och djurproduktionsteknologier, inklusive bioteknologi.” Detta var visserligen ett mer subtilt rånförsök, men budskapet var tydligt: fattiga länder gör bäst i att öppna sina jordbruksmarknader för amerikanska produkter och genmodifierade grödor, annars riskerar de att mathjälpen stryps.

Genmodifierade grödor har poppat upp som universallösningen på matkrisen, åtminstone enligt Världsbanken, EU-kommissionens ordförande (dags att bita huvudet av skam) och Storbritanniens premiärmin. Gordon Brown. Problemet med det här argumentet, åtminstone just nu är att det inte finns några bevis för att genmodifierade grödor ökar skördarna. Ofta gör de tvärtom skördarna mindre.

….Med andra ord: växter som byggts för att överleva en framtid av klimatkaos. De senaste månaderna har Monsanto, Syngenta och BASF frenetiskt köpt upp patent på så kallade “klimatpreparerade” grödor- växter som kan växa i jord som förbränts av torka och försaltats av översvämningar.   Med andra ord: växter som byggts för att överleva en framtid av klimatkaos.

Vi vet redan hur långt Monsanto är berett att gå för att skydda sin intellektuella egendom. Företaget spionerar på bönder och stämmer dem som dristar sig till att spara sina frön från ett år till ett annat. Vi har sett hur patenterade aidsmediciner undanhålls miljontals människor i Afrika söder om Sahara. Varför skulle det bli annorlunda med patenterade “klimatpreparerade” grödor?  …… Våra politiska ledare underlåter att investera i teknologi som faktiskt kan förhindra en framtid av klimatkaos, och väljer i stället att arbeta hand i hand med dem som gör upp innovativa planer för att profitera på kaoset.

Att privatisera Iraks olja och säkra de genmodifierade grödornas globala dominans, att reducera de sista handelsbarriärerna och exploatera de sista orörda naturområdena…

(Bushadministrationen är fult upptagen med att utnyttja en anna kris- de stigande bränslekostnaderna- för att återuppliva sin dröm om att få borra efter olja i det arktiska natrurreservatet Arctic National Wildlife Refuge) (ANWR)    //N Klein              

  …..är det klokt…

Jag säger ju det, vi har en värld som står i brand på olika sätt, miljön vrider sig i plågor och den värld som Gud skapade har nått smärtgränsen för länge sedan.

“Bara hos Gud finner jag ro, från honom kommer min räddning.” /Ps 62:2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.