Ekonomi /Världens ekonomier WEF i Davos

 

 

Ekonomi

World Economic Forum i Davos är igång igen. Nyss dök den här artikeln från Telegraph upp: Världen behöver 100 000 miljarder till under de kommande 10 åren,sägs det på konferensen:

http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/davos/8267768/World-needs-100-trillion-more-credit-says-World-Economic-Forum.html

100 000 miljarder dollar i kredit? Inte mer? Vad har regeringar i väst gjort hittills under finanskrisen?

USA gav sina 5-28 000 miljarder dollar till bankerna (2008-2010) Siffran varierar i olika analyser och publikationer. Nu trycker FED pengar i omgångar (QE1, QE2). Processen verkar intensifieras efter hand. Dollarn som världens reservvaluta är på spel.

EU kom i juni 2010 med sina 500 miljarder Euro i lån till EU-länder i kris (Innan hade vi krisbetalningarna till bankerna och sänkningarna av räntan i hela Europa (2008-).
Finansmarknaden ligger ute med lån till regeringarna som ska nu betalas av med svångremmen. Pengar tas från statsbudgetarna i form av sänkta löner, utförsäljningar av statliga företag, privatiseringar, pensioner, betala av på statsskulden osv).
 
Dessa program pågår i många länder i västvärlden samtidigt. Nu förespråkar WEC, World Economic Forum 100 000 miljarder till i kredit.

Ska det växande finansiella skuldberget nå ända upp till stratosfären här? Hur mycket är vi skyldiga? Vi verkar vara på god väg mot 100 000 miljarder redan!

Inflation i råvarupriser direkt kopplat till programmen

Artikel som visar hur matpriser/råvarupriser är direkt relaterade till tryckandet av pengar (= prisinflation som det kallas, men som inte mäts egentligen!):

http://www.washingtonsblog.com/2011/01/quantitative-easing-is-causing-food.html

Rolig video som handlar om QE2, FEDs nuvarade trycka nya pengar-omgång:
http://www.youtube.com/watch?v=PTUY16CkS-k&feature=related

Rolig video om Wall Streetbankernas pågående (guld och) silverprisspekulation (pengar från FED!):
http://www.youtube.com/watch?v=Gl47z2g2EvI&feature=related

Janne Olofsson

/Tack Janne för inlägget, du vet vad du läser, och vet, och om hur läget är på ekonomisidan  i världen m m. Det tecknade figurerna pratar ekonomi, vi skulle också kunna fråga: Varrrför det? Varrrrför det? och kunna få ett svar…./Maria

10 thoughts on “Ekonomi /Världens ekonomier WEF i Davos

 1. Girighet är ett av de ord och handlingar som Gud avskyr, alltså avskyr han dessa människos handlingar. Är det troende människor som gör så här? Är det det så får de nog höra från Gud, eller stänger de öronen?

  Om ett tag är inte dessa papperspengar/lappar värda ens att elda med, då blir det verkligt tufft, den dagen är redan bakom hörnet- har man pengar nu- skll man göra nåt vettigt med dem…köpa land o skog m m för att förbereda sig….inte bara för sig själv, utan för att hjälpa sin nästa- det kommer kanske inte ens att finnas ett soppkök i staden..

  Det är synd om världens folk, det har det alltid varit.

  /Maria

 2. Så länge som det aktivt ommöbleras i samhällen/länder så att affärsmän gör lagarna och politikerna lär sig att göra länder “konkurrenskraftiga”, så kommer det att se ut så här, och girigheten ger redan “astronomiska” utslag. 100 000 miljarder dollar vill gubbarna i Davos tillföra under de kommande åren. Det är nästan svårt att greppa den siffran. I Weimarrepubliken greppade man vad det betyder: skottkärror med pappershögar att lägga i brasan!

  Davosgubbarna säger att en sådan oerhörd mängd kredit inte kommer att leda till inflation. Ja, och vi får tro dem eftersom de vet vad de gör…! Och de är ju inte de som betalar. Det är ju världens folk som betalar!
  🙂

 3. Ja vi må kallas vad som helst- men tankarna o förståndet är det faktiskt inget fel på- kan man inte se detta- ja då vet jag inte hur det ska gå med människors räddning-
  Räddningen finns inte i en fallen värld- den finns i Jesus Kristus.

  Det fixas och trixas och kommer så att fortsätta tills den riktigt stooora smällen kommer. 1929:s krasch, vad är det mot det som kommer?
  /Maria

 4. Ett av huvudargumenten för bailouterna i finanskrisen var att bankerna behövde “fyllas upp” för att de sen skulle låna ut till konsumenterna och på så sätt få igång ekonomin igen.

  Bankerna gjorde vad?

  1 Fylla i sina hål efter derivathandeln (fortfarande ser man hålen år 2011 och krisen har spridit sig till EU)
  2 Betala ut bonusar (klädsamt att betala sig själv, när folk blir av med hus och hem samtidigt!)
  3 Köpa upp konkurrenter
  4 Ge till kompisarna (banker och korporationer, inte till konsumenterna!)
  5 Lobba mot nya regler frenetiskt (tusentals lobbyister)
  6 Spekulera på nya marknader (guld och silver, råvaror, olja osv)
  7 Fixa nya sätt att få bailout som inte heter bailout, men har samma funktion (“gratispengar” med obefintlig ränta, nytryckta pengar, pengar genom AIG, privatiseringar och nya baillouts i Europa osv)
  8 Sen är vi tillbaks till gå 2012. Bob Diamond, Barclays nya chef, tycker tiden av rannsakan och klagomål på bankernas beteende är över och vill inte höra klagvisan från journalister och politiker längre.
  9 Det var det hela!
  10 Vi ser positivt på framtiden, rent ekonomiskt!
  🙂

 5. Hur rörigt är inte allt detta? Hur skalll icke insatta förstå detta spelet?
  Är det en lek? som får gå hur långt som helst?
  Finanskriser och lågkonjunktur…och man sväljer allt, precis som med terrorn och dess förgreningar.
  Vem äger våra pengar? som inget är värda? Och vi tror att vi har ett samhälle som är till för det allmännas bästa?
  /Maria

 6. Kanske flod-metaforen gör det klarare?
  Jorden behöver vatten för att växa och marknader och regeringar behöver pengar för att växa.

  Pengarna är i ett flöde ungefär som vatten.. Centralbankerna “vattnar” marknaderna och budgeterna. Haha!

  Om nu centralbanken har direkta privata kopplingar (Wall Streetbanker är ägare/sitter i styrelsen för FED i det här fallet!) ger centralbanken pengar till de stora bankerna och deras klienter (stora korporationer tex!). Och de gör glad tillväxt! Det här går inte direkt utan genom mellanhänderna- de regionala FED bankerna på olika platser i USA, där den största är FED New York. Tim Geithner tex jobbade som FED New York chef, innan han blev finansminister i USA 2008-9.

  FED är ett nätverk (ett skyddnät Wall Streetbankerna satt upp för att skydda sig vid kriser från början) som så att säga “hjälper USA med pengarhanteringen.”

  En dollarsedel ägs inte av regeringen eller kongressen utan av FED! Så amerikanska staten lånar pengar till sin verksamhet av FED mot ränta. Så står USA i beroendeställning till FEDs banker. Och de lånar gärna ut mycket och gladeligt! Sen kommer räkningen efter ett 10-tal år – den kallas för “finanskris” med påföljande “lågkonjunktur!”

  Hur en privat bank kan få pengar och köpa av staten begriper inte jag hur det går till? Finns det inga gränser för vad som är statens intressen och finansmarknadens? “Köpa Folkungagatan och gå vidare till gå”, som man säger i Monopol!

 7. Hej detta med ekonomierna i världen är svårfattligt, men därför finns det sådana inlägg här, som du Janne hjälper mig att ta fram, det är bra det, så får man ett hum om varför det INTE fungerar som det skall.
  detta är sannerligen en cirkus- en vanvettig dans i miljardernas rike…..
  Suck.
  /Maria

 8. (What does that mean? :))

  Den diffusa termen “Quantative Easing” betyder egentligen ungefär trycka pengar; “köpa sin egen plånbok”. Det är en sista inflationsskapande krisåtgärd.

  Den första videon säger att FED trycker upp pengar och ger dem till Goldman Sachs, som sen köper statsobligationer (treasury bonds) från The Treasury till ett självvalt pris!!! På så sätt rinner pengarna genom Goldman och Goldman styr priset på statsobligationerna. En otrolig cirkus!

  (Goldman Sachs är en FED – anknuten Wall Street investment bank. Åtskilliga chefer/rådgivare sitter i amerikanska regeringen)

  Den andrea videon säger att JP Morgan får pengar av FED för att spekulera i ädla metaller på världsmarknaden och på så sätt rädda/pumpa upp dollarn, eftersom priset på guld och silver arrangeras/manipuleras av dessa stora transaktioner.

  (JP Morgan är en FED – anknuten Wall Street kommersiell/investment bank. Upp 48% förra kvartalet)

  http://www.bizjournals.com/tampabay/news/2011/01/14/jpmorgan-chase-profit-up-48-percent.html

  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.