Ekonomi /……och kyrkliga ledare

*
 
 Ulf Ekman får intern kritik för fastighetsköp:

Livets Ords förstepastor Ulf Ekman kritiseras för sina husköp och församlingsmedlemmar menar att Ekmans livsstil skapar trovärdighetsproblem. Men församlingens presschef tillbaka-visar kritiken och menar att den är orättvis.
Den huvudsakliga kritiken, som framförs i lokaltidningen Upsala Nya Tidning i går, riktas mot Ulf Ekmans fastighetsaffärer. När Ulf och Birgitta Ekman flyttade hem från Israel för två år sedan ska paret ha flyttat till en lägenhet i centrala Uppsala. Ett år senare flyttade makarna till en villa utanför Uppsala. Villan uppges ha kostat 6,6 miljoner kronor vid köpet och ska därefter ha genomgått en större renovering. Enligt tidningen, som säger sig ha varit i kontakt med ett tjugotal församlingsmedlemmar i Livets Ord, är det framför allt Ulf Ekmans ekonomiska förfaranden som upprör.

– Det sticker i ögonen att Ulf Ekman lever på det sätt han gör sam- tidigt som de anställda på Livets Ord har mycket låga löner och många av församlingsmedlemmarna är fattiga. Det är inte många som kan köpa ett hus för 6,6 miljoner kronor, säger en församlingsmedlem som vill vara anonym till Upsala Nya Tidning. Men Magnus Dahlberg, Livets Ords presschef, slår ifrån sig kritiken. Enligt honom handlar det om lyckade fastighetsaffärer. – När det gäller Ulf Ekmans husköp är det inte märkligare än att han har sålt några lägenheter i en tid när bostadsmarknaden har stigit kraftigt. Det är ju något som många svenskar har fått erfara de senaste åren, säger han. Tillbakavisar kritiken:En av de affärer som lyfts fram och som ifrågasätts är Ekmans försäljning av den privata bostad 1994. Fastigheten ska ha sålts till Stiftelsen Livets Ord. Paret Ekman ska då ha tjänat en kvarts miljon på affären. Men makarna bodde därefter kvar i villan ytterligare fem år efter att den sålts till stiftelsen, utan att betala hyra för bostaden.
*
 – De betalade visst hyra, nämligen i form av förmånsvärde på boendet eftersom huset var en pastorsbostad ägd av församlingen. Den lösningen är inte alls ovanlig bland kyrkor i Sverige. När församlingen köpte huset som pastorsbostad gjordes det i samråd med revisorer, mäklare och advokat för att allt skulle gå rätt till. Värderingen var marknadsmässig och det finns papper på allt, säger Magnus Dahlberg. I gårdagens artikel utmålades också Ekman som en av frikyrko-sveriges mest välbetalda pastorer. Bokförtjänsten går till missionUlf Ekman är i dag föreståndare för Livets Ords församling i Uppsala. Han har 275 anställda under sig och en månadslön runt 44 000 kronor, enligt Skattemyndigheten. Internationellt säljer Ulf Ekman mycket böcker, men den förtjänsten han normalt skulle göra går direkt till församlingens missionsverksamhet, enligt Magnus Dahlberg. Lönemässigt tjänar Ulf Ekman ungefär lika mycket som pingströrelsens ledare Sten-Gunnar Hedin tjänar men mycket mindre än ärkebiskop Anders Wejryd. Jämfört med chefer i näringslivet med motsvarande antal anställda tjänar de tre kyrkoföreträdarna lägre.
****
Fakta: Så mycket tjänar kyrkliga ledare:
Anders Wejryd Ärkebiskop Svenska kyrkan, 817 700 kronor, år 2005 (innan han blev ärkebiskop)

Esbjörn Hagberg Biskop i Karlstads stift, 803 400 kronor, år 2005

Ulf Ekman Pastor Livets Ord, 530 600 kronor, år 2006

Sten-Gunnar Hedin Föreståndare Pingst FFS, 524 400 kronor, år 2006

Göran Zettergren Missionsföreståndare Svenska Missionskyrkan, 442 600 kronor, år 2006

Anders Sjöberg Missionsföreståndare EFS, 422 800 kronor, år 2005

Karin Wiborn Missionsföreståndare för Svenska Baptistsamfundet, 346 400 kronor, år 2006

 
Niklas Piensoho Föreståndare Filadelfia Stockholm, 343 800 kronor, år 2005 (innan han blev föreståndare för Filadelfia)

Anders Blåberg Missionsdirektor EFK, 323 000 kronor, år 2006

Anders Arborelius Biskop Katolska kyrkan Stockholm, 154 800 kronor, år 2006
 K Ä L L A:

Marie Skogward
redaktionendagen.se

12 thoughts on “Ekonomi /……och kyrkliga ledare

 1. Javisst har man blivit lurad. På ena eller andra sättet har man varit för snäll eller “dum” eller sann, och fått lida för det.. Vi ska ju alltid ha blicken och hjärtat på vad Gud säger, men man kan bli distraherad och lurad av omständigheter eller personer eller… Det är ett vitt o brett “orsak/verkan”
  S k Evangeliiföretag växer upp här och där och man kan i vissa fall kalla dem för Evenemangsföretag..eller ngt. Business verklar vara en slående grej, discoliknande och högljutt…och pengar finns att hämta

  /Maria

 2. Vad lätt det är att bli lurad! Jag har blivit det en och annan gång! Skulle tro att allt vi gör som inte tillfaller Gud, lurar oss bort från Gud. Kan man säga så?

  “Evangelie-företag” låter lite konstigt i munnen.
  Det finns många predikanter som ser det som en helt naturlig kombination. Doing God´s business…

 3. Det är en väldig skillnad på Gudsmänniskor nu och förr.
  Om vi tittar på de äldre predikningarna av Spurgeon, m fl äldre predikanter så finns det en ton, en övertygelse och en förkrosselse i de predikningarna och människorna

  Om vi ser på dagens “predikanter” så är det sällan som man får göra ngt som griper tag. Var är deras tårar, var är deras förkrosselse, var är talet om korset, blodet?

  Framgång och pengar och givande brukar vara det som är huvudsaken i denna tidens kristna liv… ack vad fel det är /Maria

 4. Win-win situationer är ganska ovanliga! De som riggat kortleken vinner. De som blir utnyttjade ska tro att de också vinner! Så fortsätter leken.

  Varför UE sysslar med affärer vet jag inte. Kanske av samma orsak som Clas Ohlson gör det?

  Evangeliet spreds fast det inte var mycket pengar i potten från början.

 5. Huskrasccherna var väl ett gyllene tillfälle att späda på sin rikedom. Tänk att det nästan var “lagligt” att vara olaglig. Vad hemskt.
  De stackare som fick gå från hus o hem var inte glada, hur har de det idag tro? Det är märkligt vad tydligt man kan se vad Guds Ord säger om fiffel o båg i bibeln och om hur verkligheten ser ut
  Och många svälter och har varken vatten eller bröd.
  /Maria

 6. Det är väl intresset för stora saker och de pengar som hör till stora ideer som lätt blir en frestelse.

  Efter husmarknaden kraschade i USA 2007-08, var det flera investerare som gjorde 2-3 miljarder dollar var (ca 15-20 milljarder kronor) på “lagliga” försäkringsbedrägerier. Miljoner fick gå från sina hem. 40-50 miljoner amerikaner måste ta matkuponger i dag.

  “Vi har en underbar kris!”, sa flera investerare. Ingen av dem åkte i fängelse (utom Bernie Madoff) och resten forsatte pumpa upp priser på guld och silver, råvaror och mat, med samma spekulativa intrument . De som står utan hem och jobb idag har ingen underbar kris.

  Pengar, och det inflytande man kan köpa sig för dem, kan bli en frestelse. Helt klart!

 7. Hej Marie Människor måste väl kunna se vad som pågår- eller är de förblindade
  Girighet m m är av det allvarligare slaget, ja, och det vill inte Gud se hos människor, hur kan då en sådan ledare som UE blanda sig med sådant? Har inte han läst vad det betyder att vara girig och konsekvenserna av det? Eller tycker han att det kallas Framgång?
  Jag vet inte- men något är ju bevisligen fel.

 8. Jag hoppas folk ska reagera,resa sig mot sådan girighet,som pågår!Det hör till en av dödssynderna!
  Förresten,den största ska bli den sista,enligt Bibeln!

 9. Hej! Nej jag menar inte att du eller jag förtalat honom- de. Utan att “folk” i almänhet anser att man inte får säga vad man tycker då man tycker att han är på väg emot Rom! och att han roffar åt sig en hel del pengar- det är inte kristet att göra som UE gör!

  Jag vill också att folk vakna upp och ser sanningen, för den är allt annat än skön, och det som sker stämmer inte med vad Guds Ord säger, även om de tycks tro det.

  Vad kommer att ske? Man är tyst och låter det rulla på….. /Maria

 10. Det är inte förtal,när man reagerar på fakta.
  Undrar om ngn kan bortförklara U.Ekmans sätt att roffa åt sig av sina medlemmar osv?!Jag uppmanar folk att ta ställning mot detta rofferi,visa vad Bibeln säger,och sedan bara lämna denna församling!

 11. Hej Marie. Jag tog med denna artikel för jag tycker det är bra att man belyser vad som egentligen sker. Men- människor tycks blunda, och man får ju inte förtala ngn eller tala illa om någon- Men- jag tycker också det är skrämmande skamligt ! att man kan göra som U E gör och det ska godtagas som kristet? Nej nej säger jag…

  Att inte medlemmarna flyr därifrån, de /LO/ har ju en lära som inte är som den ska heller, anser jag o många med mig, men de flesta blundar…tyvärr. När ska man vakna?

  Kram till dig/Maria

 12. Jag tycker det är skrämmande att Livets Ords pastor, representerar Guds ord,leder en församling,samtidigt som han roffar åt sig hus,lägenheter,ja t.o.m.färdmedel som tex.flygplan och flotta bilar,och mycket annat.Hur kan detta vara möjligt?Jag är så illa berörd när jag läser om Ulf Ekman!Är det faktiskt ingen som reagerar över denna konsumtion.Jag förstår inte att Livets Ords medlemmar tar ställning och skriver ut sig från denna församling!!!Denna pastor lever inte i samklang med Bibelns ord!Skulle kunna skriva så mycket som helst,men väljer att stanna här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.