Ekonomi / Ny valuta…Frågetecken.. våra pengar…

 

“Om två år kan vi ha ny valuta”
Hufvudstadsbladet, 12.1.2011
Patrik Harald

Ålandsbankens Stefan Törnqvist tror att vi mycket väl kan ha bytt valuta om ett par år. – Kanske har vi en nordeuropeisk hansa-valuta, kanske finska mark eller en nordisk krona.

Stefan Törnqvist, direktör på Ålandsbankens kapitalförvaltningsbolag, ser dagens krisåtgärder i euroområdet som ett sätt att köpa tid i väntan på en ändring av något slag. Vad det blir hänger i stor utsträckning på Tyskland som i dag är det land som får betala mest för eurokrisen. Men den rollen vill landet inte ha i all oändlighet, menar Törnqvist och hänvisar till opinionsundersökningar som visar att 60 procent av tyskarna vill ha D-marken tillbaka.
– Jag är säker på att någonstans i något stängt kabinett sitter stora beslutsfattare och funderar vad som riktigt borde göras. Vi tror inte att tiden ännu är mogen för att skrota euron, men om två år vet vi hur det har gått.

Själv tror han att sannolikheten för att euron kollapsar är hela 80 procent, men påpekar att han har kolleger på banken som tvärtom tror att euron har 80 procents chans att överleva. Så någonstans i det intervallet ligger bankens bedömning.

– I Sverige är man ganska säker på att man ännu om fem år har kronan kvar, om man inte frivilligt byter bort den. Kanske har vi då en nordeuropeisk hansa-valuta, kanske har vi euron kvar. Möjligen har vi tagit tillbaka vår finska mark, kopplad till D-marken. Eller också har vi en nordisk krona, fast det skulle Norge inte gå med på. Det här vet ingen, säger Törnqvist.

****

Kronorna förblir i baisse mot USD

http://www.forexyard.com/blog/sv/2011/01/11/kronorna-forblir-i-baisse-mot-usd/#more-1271

2011 har hittills sett en räcka av positiva fundamentala indikatorer för USA, vilket stött dollarn mot de flesta av dess viktigaste valutarivaler, inklusive de skandinaviska kronorna. När läget stadigt förbättrats för den amerikanska sysselsättningen och tillverkningssektorn, har förtroendet för dollarn stärkts. Bara under förra veckan steg USD/DKK med 2000 pips, medan USD/NOK och USD/SEK båda ökade med närmare 1900 pips. /11 Januari/ 
Mot euron har kronorna haft betydligt större framgång. Den förnyade oron gällande skuldbekymren i euroområdet, nu senast gällande Portugal, har fått den gemensamma valutan för de 17 nationerna att rasa under den senaste veckan. Investerarnas oro gällande euroområdet kombinerat med allmänt positiva data för USA har lett till en ganska dyster bild för euron. Både den norska och svenska valutan har dragit fördel av skuldproblematiken i euroområdet och stigit med närmare 1000 pips mot den ansatta valutan under den senaste veckan.

Om vi tar en titt på resten av veckan, så bör handlarna vara uppmärksamma på de största publikationerna från USA, inklusive de senaste arbetslöshetssiffrorna (Unemployment Claims) och detaljhandelsrapporten (Retail Sales report). Förhandsprognoser tyder på en mindre förbättring för båda indikatorerna. Om prognoserna stämmer kan handlarna förvänta sig att kronorna fortsätter sin negativa trend mot den amerikanska valutan. Gällande euron bör investerare som handlar med kronorna hålla sig uppdaterade med de senaste nyheterna från Portugal och möjliga räddningsaktioner. Alla positiva nyheter från euroområdet kan väntas vara till skada för kronorna. /

www.nyapolitiken.se  läs mer om ekonomi../Maria

2 thoughts on “Ekonomi / Ny valuta…Frågetecken.. våra pengar…

  1. Ja det är klart att det är planerat sedan länge, jag har skrivit om det förut om t ex Rysslands mynt m m….man kan se hur allt s a s smygs fram…inte bra, allt detta
    /Maria

  2. Ny valuta? Global valuta knuten till fem regionala valutor har varít planen sedan länge. Reservplanen är att sedlar tas bort helt och elvalutan SDR (som redan används av IMF)införs direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.