Den globala byn / Sverige beväpnar diktaturer….

 

“Sverige beväpnar diktaturer.” 29/9 2011  /Anders Billing:

Sveriges historia av vapenexport till arabiska diktaturer upprör Svenska Freds, som på onsdagen – internationella fredsdagen – överlämnar krav på exportstopp till regeringen.

När världen på onsdagen firar internationella fredsdagen för jämnt trettionde gången är det ingen tvekan om att läget är ljusare än första gången. Konfliktnivån i världen var i fjol den lägsta på 35 år, enligt konfliktforskarna i Uppsala. Antalet fullskaliga krig var det lägsta sedan 1957 (fyra).

I år har dock flera nya konflikter blossat upp. Många är en del av den så kallade arabiska våren. Den har väckt hopp om stärkta mänskliga rättigheter i en av de regioner där demokratiseringen dröjt längst. Men i Libyen, Jemen och Syrien har processen blivit blodig.

Därför betonar Anna Ek, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen, att det är viktigt att stödja civilsamhället i diktaturer för att främja en demokratisk utveckling – minst lika som att bedriva handel.

– I Tunisien och Egypten fanns ett ganska starkt civilsamhälle som engagerade sig. Det fanns en stabil grund. Jag tror inte det har funnits lika starkt i Syrien eller Libyen, säger Anna Ek till DN.se.

Hon tycker att de arabiska revolterna är särskilt välkomna eftersom hon upplever att vi är inne i en islamfientlig era: Nu fick europeer se att även muslimer på ett självklart sätt eftersträvar mänskliga rättigheter.

– Men sedan har det varit rent ut sagt för jäkligt att Sverige varit med och beväpnat de länder som slagit ner demokratiska protester. Vi har beväpnat Saudiarabien och Förenade arabemiraten, som gick in och slog ner upproret i Bahrain.

Även Tunisien och Egypten, där säkerhetsstyrkorna till en början försökte slå ner upproren, har köpt svenska vapen.

– Det är skamligt att vi är med och beväpnar regimer som motverkar dem som slåss för mänskliga rättigheter. Vi kan bara konstatera att Sveriges stöd till diktaturer är omfattande. Det vill vi motverka och förändra, säger Anna Ek.

Därför har Svenska Freds och några andra organisationer sedan ett år drivit en kampanj för att stoppa all svensk export av vapen till diktaturer. Den kulminerar på onsdagen, när en stor jordglob med minst 13.000 namnunderskrifter ska överlämnas till handelsminister Eva Björlings statssekreterare.

– Det borde inte vara svårt att införa regler mot vapenexport till diktaturer. Det finns antagna demokratiprinciper i andra sammanhang. När vi ger bistånd ställer vi kav på att det ska gå till demokratiska stater.

– Vi är inte emot handel med diktaturer, för handel kan främja en demokratisk rörelse. Jag tror inte på isolering. Men man ska inte sälja vapen till diktaturer.

Hur mår drömmen om världsfred?

– Den mår bra, skulle jag säga. Vi i fredsrörelsen känner medvind och ökar vårt medlemsantal. Och de senaste tio femton åren ser vi som tur är färre och färre mellanstatliga krig. Sedan finns det interna konflikter. Vi är exempelvis oroliga för utvecklingen i Afghanistan.

Vilka är de största hoten mot en fredlig värld i dag?

– Självklart de skyhöga militära utgifterna. För varje krona man satsar på internationellt bistånd satsar man 15 på militära utgifter.

– Sedan är det den intolerans och rädsla man ser sprida sig i Europa. Man ser tendenser till att folk vill värna det nationella. Det kan göra mig väldigt besviken och ledsen.

– Ytterligare ett hot är klimatförändringarna. Om vi inte gör något snart finns en risk att det blir kamp om olika naturresurser eller konflikter när folk måste lämna sina hem.

När den internationella fredsdagen inrättades av FN 1981 (startåret var 1982) sammanföll den med generalförsamlingens öppnande den tredje tisdagen i september varje år. För tio år sedan spikades det fasta datumet den 21 september. Världsorganisationen beslutade då att detta skulle bli en årlig dag av icke-våld och vapenvila.

En påtryckare bakom formaliseringen var filmmakaren Jeremy Gilley, som hade startat organisationen Peace One Day. Organisationen arrangerar på onsdagen en stor fredskonsert i London och arbetar för att fredsdagen 2012 ska bli den största ickevåldsmanifestationen någonsin.

http://www.nyapolitiken.biz/sve_politik/sverige-bevapnar-diktaturer.html

10 thoughts on “Den globala byn / Sverige beväpnar diktaturer….

 1. Hej det skulle ju bli fruktansvärt, men är vi inte snart där? vad tycker du? Sverige skickar vapen och har en stor stor förtjänst för det. Vapen och krig är vad som gäller för att hålla ekonomierna igång, smart va? Kostymkillarna vet vad de gör, och hör på att Sverige är en demokrati, så säger man. Men det är ju inte sant.
  Vi hörde på radio nyss om hur svenskarna/Sverige skall vara med och BESTÄMMA, alltså folket skall bestämma. Men snälla, det är ju inte så och kommer aldrig att bli. Det är en fruktansvärd lögn.
  Hur det blir för de troende kristna i en diktatur, ja det kan man räkna ut.
  Hälsn Maria Tyck gärna till!DET KOMMER INTE ATT BLI NÅGON VÄRLDSFRED! och Jesus skall komma tillbaka……vet du det?

 2. Hej Inger, Jesus lever idag, fast man kanske inte vet det bland dem som inte är troende. Ja han dog på korset för alla människor på jorden, för att efter tre dagar uppstå igen, Han visade sig för mer än över 500 människor och sitter nu på Guds högra sida och kommer tillbaka för att döma määnniskorna.
  Här på denna sidan står allt om detta och mer, och du kan fråga mig ocm du har frågor. Läs gärna i kategorierna till höger på sidan och du får veta vad du behöver för att vilja lära känna Jesus, min Frälsare och bäste vän. Jag älskar Jesus av hela mitt hjärta och är förundrad över varje dag och hur han frälste mig 1989.I bibeln står allt man behöver veta och det är underbart att läsa och förstå Guds Ord. När man blivit en kristen förstår man vad Guds Ord säger. Vad det skulle vara härligt att få berätta för dig.Men å andra sidan så finns allt på denna hemsida som är för Jesu skull och människornas skull så att de ska kunna hitta Jesus och bli frälsta.Välkommen tillbaka hit.
  Kram f Maria!

 3. Vi har ingen annanstans att gå än till Gud. Vi har just haft vår bönestund nu och vad kan man/vi göra annat än att ropa till Gud om hjälp i olika frågor och lägga allt till Gud. Han vet. Han vet.

  Att man inte är populär som läser eller skriver olika saker det vet vi, men det gör ju inget- vi söker åtminstone förklaringar till det som sker, det är många som stoppar huvudet i sanden och stänger till öronen, det är dumt.
  Jesus säger att vi skall vara vakna, och att vi ska vaka! i de sista tiderna- och det är de tiderna nu. Vet man det?

  Janne: Citat:*Kolla på vad som hände Island! Islänningarna var tvingade att betala ut bankerna och skulden var flera ggr större än Islands samlade tillgångar!!! Vem, utom en indrivare, skulle komma på något så vansinnigt??

  Vad som helst kan ligga i potten i dessa bets och ska lösas ut på folkens ryggar. Tom våra personnummer verkar vara i potten?*Slut Citat.

  Det är bra meningar med allvar i minsann! Nu är de engelska bankerna på gång och snart har väl Sverige problem, men det är misstänkt glättigt. Och Juholt har gjort en Toblerone eller något liknande, och försvinner ur rampljuset en stund…

  Hälsn f Maria m fam.

 4. Jag läser just de små profeterna – Sefanja igår. Det tog 19 år innan det som Sefanja skrev om blev verklighet. Folk flinade säkert då också!

  Jag förstår inte hur det ska kunna bli något annat än mer av samma ur den här US-EU-grytan? Herren ger oss “vin” att dricka tills vi får sura uppstötningar mm

  (Monopolpengar)

  Om man ser bara på hur många bets det finns för att ett land/företag ska krascha eller inte (CDS) och hur dessa investment-hamburgare byggs med helt olika skulder (CDOs) och man säljer dem till varandra som pyramidspel över kontinenterna. Hysteriskt.

  Marknaden för dessa olika “konkursbets” är ca 7 ggr större än världens samlade tillgångar.

  Vem ska betala?

  Kolla på vad som hände Island! Islänningarna var tvingade att betala ut bankerna och skulden var flera ggr större än Islands samlade tillgångar!!! Vem, utom en indrivare, skulle komma på något så vansinnigt??

  Vad som helst kan ligga i potten i dessa bets och ska lösas ut på folkens ryggar. Tom våra personnummer verkar vara i potten?

  (Babylon äcklar!)

  Det är ingen brist på vanrespekt, krig och kommande död i världen idag.

  Försöker just läsa en artikel om wall street demonstrationerna och datorn slår av artikeln om och om igen – vad är det för fasoner?? Jag vet att internationella myndigheterna screenar läsare på internet och censurerar diskussioner, som den här!! Det är inte första gången!

  Vi måste ju bara varna för kalaset – det handlar inte om “avundsjuka” eller “kapitalismförakt.”

  – David Wilkerson tog mycket stryk för den här frågan och han hade ju rätt.

  Vänd om till Herren din Gud

  Vart ska vi annars gå

 5. Den boken borde många läsa. Ja folk far verkligen illa, det är en skam att det går till som det gör. Det är rena maffian.
  Ja det är verkligen inte klokt, finns det ngt som är klokt i detta? Det är otäckt, och det är otäckt att inte människor vill veta detta, för hade de vetat hade vi kunnat gå saman- men man sticker huvudet i sanden! Allt är väl……
  Gud vet och han kommer att straffa dem.

  /Maria

 6. Du läste ju skurkkapitalboken (Rogue economics) av ekonomen Loretta Napoleoni, eller hur?

  Crony capitalism är typiskt för ekonomier i tredje världen.
  På topp är det eliten som använder staten för att göra affärer och reglera marknader. Eliten betalar inte skatt och tar alla vinster till skatteparadis. Under är det folket som far illa.

  Man producerar en/fåtal varor för export. Marknaden är kontrollerad av några utländska företag och landets västutbildade affärsmän och byråkrater.

  Privatiseringar och politiska reformer går ut på att ge de styrande mer att äta av – gruvor, metaller, sjukvård, produktion av teknik, energi, land.

  Så mycket som möjligt av skatteintäkter går till slut till avbetalningar på lån till utländska banker som uppsöks efter en skuldkris som beror på kapitalflykt och hög upplåning.

  Känns mönstret igen?

  Detta system är synligt länder i Afrika, Latinamerika, Asien och nu kommer Europa i på banan också! Hej så det går när vi tar samma Imf-medicin som våra grannkontinenter tagit före oss! ”

  Vi är alla i samma båt,” som Gordon Brown brukade säga ((det hela liknar en softvariant av maffia))!

 7. Nej världen är inte fredligare, den är verkligen tvärtom. Krig, kris och kaos. Det har de skapat på jorden.
  Crony capitalism, hur låter det, om man vet vad det är? Sjukt galet.
  /Maria

 8. Är världen fredligare nu än tidigare, enligt Svenska freds?

  De fyra fullskaliaga konflikerna är vad jag förstår: Afghanistan, Pakistan, Irak, Libyen, Kongo, Elfenbenskusten mfl.

  Sen har vi lågskaliga konflikter som Somalia, Sudan, Tibet, Kashmir, Gaza, Tjetjenien, kirgisistan? Fler?

  Fullskaligt drogkrig pågår i Mexiko, vad jag förstår världens nu dödligaste konflikt.

  http://latimesblogs.latimes.com/laplaza/2010/08/death-toll-drug-war-mexico.html

  Finansiellt krigföring är också krig. Investerare, insiders och storbanker håller just (med byråkraternas hjälp) på att ta över kontrollen över länder i Europa och i USA. Detta krig kan man läsa om i ekonomispalterna varje dag.

  Ekonomisk krigföring kallas inte krig, det brukar heta kris! Det är bara det att finansiell krigföring är krig utan vapen. Resultaten är de samma. Inom några år kan hela länder vara i privata händer, stödda av byråkraterna löften och räddningspaket. (=crony capitalism) 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.