De sista tiderna /Ekonomi och Ekumenik

Min gästbloggare Janne Olofsson  kommer nu med två inlägg som är så intressanta, de handlar om bankerna och ekonomiska läget, samt en dikt om ekumeniken som är så i ropet nu, vet vi vad den innebär? /Tack Janne  /Maria

**Så här relaterar Washington Post på det nuvarande ekonomiska läget i världen i en nypublicerad artikel (24/5 2010): Om, och vi säger “om” en oväntad rörelse inom Eurozonens ekonomier uppstår, kan det sätta igång en kedjereaktion som låter USA och världen falla in i förnyad ekonomisk recession.

En felberäknad budget i Spanien, en miss i Grekland återbetalningar,
en lägre ekonomisk tillväxt på Irland kan få följden att också USA dras med i nedgången.

För att slippa detta krävs det att Europa-politiker samtidigt gör vad de lovat: skär i offentlig sektor, omstrukturerar ekonomierna och arbetar för ny ekonomisk tillväxt.

För amerikaner kan en till synes långväga och oväntad händelse i Eurozonen resultera i att amerikanska pensionsplaner, industrier och banker hamnar under ny chock, och i förnyad ekonomisk recession.

Kommentar:
Intressant att alla länder i väst är så insyltade i Wall Streetbankerna numera, så om någon regering inom EU inte “gör som bankerna planerat”, så riskerar alla att hamna i förnyad ekonomisk kris.

Wall Street, och världens banker styr alltså i själva verket västländernas ekonomier, i den pågående globala finansiella krisen!

Kanske det då är bäst att världens länder gör som finanseliten och storbankerna säger: “Annars får alla människor lida.”

Glöm inte att dessa institutioner sägs vara “för stora för att falla” och att politikerna mer eller mindre har gjort allt för att tillfredsställa bankernas vilja, sedan krisen bröt ut 2008.

Bankerna behöver all backning de kan få, sägs det? Kommer politikerna sälja ryggraden i samhällen, för förnyad tillväxt på marknadernas villkor?

Svaret på den frågan ska vara nej.

Vi ska inte sälja samhällen i Europa och USA för att Prinsen av Oman, Lord Ashcroft, Warren Buffet och 3000 bankyuppies på Wall Street kräver tillbaka pengar de lurat regeringar på genom dunkla kontrakt och uppgörelser.

Vi ska kräva att kontrakten rivs och rättegångar sätts upp.
Inga fler bankutbetalningar med skattesedlar!

Om vi ska leva i samhällen i väst som beter sig annorlunda än Thailand, Chile och Argentina gjort alldeles nyligen, vill säga.

Politikerna och rösterna på världsmarknaden verkar vara av en helt annan uppfattning.

Janne

_____________________

Dikt/tankar:

Vi går i vackra dalar och i ett härligt land.
Vi sjunger Taizésånger och Franciskanermunkens ögon glöder.

Jag hörde i mitt öra, när vi skulle gå in i katedralen i Burgos: “Här kan du inte be, det här är min kyrka”.

Prästen dricker upp vinet själv och vaktmästarinnan slår bibeln i huvudet på oss. Vi kan inte fira nattvard i små kyrkor, för vi är protestanter.

Ekumenikens mål är: “Alla kyrkor tillbaka till Rom”.

Nu när prästen i st Pauli dött stod en nunna upp under hela gudstjänsten och bad för att St Pauli ska återvända till Rom, och tidegärdsboken ska fram, och taizésånger är ekumeniska sånger. En ny ikon förnöjer kyrkobesökarna framför korset.

Under nattvarden i Katolska kyrkan dör Kristi Kropp på riktigt, genom magiska proklamationer. Påven är Guds felfrie ställföreträdare på jorden. Petrus inkarnerad. Petrus hängde Romarna upp och ner på den plats där påven byggt Vatikanen. Och påvarna låtsas inte om Paulus, som blev mördad i Rom (fast han var hedningarnas apostel, inte Petrus). Påven är felfri, fast pedofiler går ostraffade i bland prästerskapet. Påven vill också verka för en new world order, ett globalt samhälle “med tänder i”, som han sa förra året, i NY Times.

Jag tycker inte en prostestantisk kyrka ska dela något av dessa förutsättningar.

Luther bröt sig fri från detta världsliga ok en gång. Och vi ska inte behöva böjas under det en gång till. Om jag får välja.

Om vi ska gå med Gud, ska det vara i bön om frälsning och hjärtats botgörelse. Vi har inte oändlig tid.

Ekumeniken vill att kyrkorna ska återföras till Rom. Och alla får följa med! Även buddhister, muslimer och Thomas di Levas vänner på astralkroppsresor.

Och så kommer det att bli.

Kyrkorna vill tillsammans.
Om de så går med Gud, eller inte.

Går vi med Gud, eller rakt in i den katolska tankevärlden?

Janne Olofsson

________

/Kommentarer?/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.