De sista tid… / Valuta– Guld

Vad säger Jakob 5:3 om  guld? Vad säger Guds ord om guld?   *……edert guld och silver förrostar, och rosten därpå skall vara eder till ett vittnesbörd och skall såsom en eld förtära edert kött. I haven samlat eder skatter i de yttersta dagarna.*

 
Kärleken till pengar är problemet som Jakob talar om här, (och 1 Tim 6:10) Detta är en varning till alla kristna som är frestade att leva på världens sätt istället för Guds (och Rom 12:1-2) Läs också Matt 6:19-21 om Jesu syn på rikedom.

Javisst är det fel att söka rikedom på jorden om det enbart är för att stilla sitt pengabegär och leva som världen. Men det finns det som kostar pengar, evangelisation, mission, hjälp till världens människor, det kostar.  David Wilkersom skriver om guldhamstring och följderna av det i en snar framtid. Varken guld eller silver kommer att behålla sitt värde. Därför artikeln nedan:

Delstatsregeringen i Kelantan i Malaysia presenterade nyligen sin idé att införa guld- och silvermynt som är baserade på den traditionella dinaren och dirham, mynt som användes i det ottomanska imperiet. Åtgärden har applåderats av lokala muslimska företrädare, rapporterar Financial Times.

Nik Abdul Aziz, delstatens försteminister, har beskrivit åtgärden i visionära termer. På det här sättet får man en ekonomi där statstjänstemännen får sina löner utbetalade i den nya sharia-valutan och där de fattiga skyddas mot inflation.

Omkring 1 000 butiker och restauranger i delstaten har meddelat att de kommer att acceptera den nya valutan, som följer på en tidigare utgivning av gulddinarer 2006. Mynten är i enlighet med traditionell islamisk undervisning om att man som betalningsmedel hellre ska använda mynt med ett inneboende värde än papperspengar.   (Marias Komm: VÄRDE)

Mynten är präglade utifrån vikt och renhet, och finns i valörer från en halv dinar till 8 dinarer och från 1 dirham till 20 dirham. Med nuvarande  (!)  guldpris är en dinar värd ungefär 1350 kronor och en dirham är värd 37 kronor.

Lanseringen av guldmynten har välkomnats av Muamalah-rådet, en kampanjorganisation som strävar efter ett införande av ett islamistisk socialt- och ekonomiska system. Rådet har beskrivit planerna som ”den viktigaste muslimska händelsen på 100 år”.

Men mycket tyder ändå på att befolkningen i Kelantan knappast kommer att överge ringgit (Malaysias valuta) i brådrasket. Utifrån de uppgifter som delstatsregeringen lämnat om värdet på de nya mynten skulle det inte handla om mer än 3500 guldmynt om varje mynt var värt 1 dinar. Det betyder ungefär ett mynt på 400 invånare i Kelantan.

Försteministern medger också att det finns ”många teknikaliteter” som måste lösas innan guldmyntsplanerna kan bli verklighet i någon större omfattning. Han har inte heller förklarat hur en övergång till guld- och silvermynt skulle skydda mot värdefluktuationer, med tanke på att guldpriset stigit mer än fem gånger på ett decennium.

Trots att det handlar om en småskalig och närmast symbolisk valutareform lär planerna ge politisk utdelning för delstatsregeringen, som styrs av det islamistiska partiet PAS. I det nationella malaysiska parlamentet är dock PAS i opposition.

Huruvida PAS kan dra några fördelar av reformen är oklart. Den enda säkra vinnaren är förmodligen guldmarknaden.  (!)  Trots den ringa omfattning som guldvalutan får så kommer den att bidra till att öka efterfrågan på guld,  (!)  vilket driver upp priset på guld ytterligare. (!)

Artikeln fr E24 Världen

http://www.e24.se/makro/varlden/malaysia-infor-guldmynt-som-valuta_2243347.e24

Och priserna kommer att falla…../Maria 

OCH J Assenge är släppt  ut i frihet, ikväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.