Bön / Hur ska vi be?

 

Det finns smärta i obesvarad bön, visst är det så. Inte alltid vet vi hur vi ska be. Och tänk om vi har missförstått Gud i hur det ligger till med bön? Det finns några sätt som man kan titta på när det gäller vad VI gör då vi ber, som kanske är fel enligt Gud:

*Om det du ber om är fel eller olämpligt, säger Gud nej.
*Om det är fel tidpunkt, säger Gud vänta.
*Om det är du som är problemet, säger Gud mogna.
*Men om det du ber om är rätt sak, vid rätt tidpunkt och du inte är problemet, säger Gud fortsätt!

Vi kan ha fel önskemål, fel motivationer…enligt Gud är det vi ber om fel. Men vi kan lära oss att leva enligt hans önskemål och be enligt hans önskan för våra liv. Det är svårt och det tar tid.

Apostlarna Jakob och Johannes tycktes också ha en förmåga att be om ”fel” saker. Om detta kan du läsa om i Luk 9:51-56. Det handlar om dem och förklaringsberget och om hur de bad Jesus förstöra en by. FEL bön, alltså.

Om Petrus lysande idé att bygga kojor på berget, läs om detta i Matteus 17:1-8; Markus 9:2-8; Lukas 9:28-36.  Detta var alltså felaktiga önskningar/böner.
Det finns gott om självcentrerade böner, olämpliga böner som kan dölja sig bakom förnuftiga  önskningar.

Om vi har motiv som inte är ”rena” inför Gud, de är alltigenom själviska, då är vi fel ute. Vi får fråga oss, angående vad Gud vill, följande:

*Skulle det förhärliga Gud? * Skulle hans rike bli utbrett? Skulle det hjälpa människor? * Skulle det hjälpa mig att växa andligt? Vi måste alltså granska våra önskningar.

Kommer vi fram till att vi haft fel önskningar, får vi be Gud om förlåtelse, och be att vi får önskningar som är enligt hans vilja./Naturligtvis får vi be om helande, att inte behöva vara sjuk, be för frälsning m m, men det är de där felaktiga önskningarna då vi springer före Gud,i ren själviskhet, som är fel….

*Säg ett litet ord om Jesus, Allt för dig ju gjorde han, Och att säga världen detta Är vad minst du göra kan.*  HB. -Otto Witt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.