Bön /Bön för vapenvila…

dove2.jpg 

En nyhet värd att satsa på

Väldiga naturgasfyndigheter utanför Israels kust.

Dagens nyhet i Israel har ingenting med Gaza att göra. Inte direkt i varje fall. Den stora nyheten är att israelerna har hittat en av de största naturgasreserverna i världen. Väster om Karmelberget, ute i Medelhavet.

Det rör sig om miljarder kubikmeter naturgas av bästa sort, säger experterna. Israel lär bli helt självförsörjande och kan också bli en stor framtida exportör.

Med framtidstro och driftighet skulle israelerna kunna utnyttja fyndet och ge en miljon palestinier i Gazaremsan vad de saknar mest: sysselsättning.

Det sade en av prospektörerna, Jakob Teshuvah, chefen för bensinbolaget Delek på söndagen. Regeringen jublade stort när beskedet kom om fyndigheterna. Israel har letat efter olja och gas sedan slutet av 1940-talet, men aldrig träffat rätt.

Hamas skulle enligt Teshuvahs mening kunna “byggas bort”. Det har ju aldrig slagit fel att när arabvärlden och Israel har gemensamma ekonomiska intressen att bevara och skydda, så brukar samlevnaden också komma som amen i kyrkan, om liknelsen tillåts.

Så hände det sig i samband med det gemensamma israelisk-jordanska projektet vid Döda havet. Parterna håller fred med varandra. För det lönar sig.

Något liknande kan ännu låta sig göras i Gaza och på Västbanken. En sådan utveckling är på väg. Israel och PLO kan lösa många problem, om man ser framåt i stället för bakåt. Gör man det, är Hamas saga all.

Hamas ser bakåt och erbjuder sina anhängare död och evigt martyrskap. Men en bättre och modernare inställning skulle erbjuda Gazaborna både arbeten och gott grannskap.

Med tiden kommer palestinierna att välja livet.

Med pengar på banken och tro på framtiden kommer de att vända ryggen åt Hamas soppkök. Kommer den svenska kören av bakdantare och snyftare att jubla då? Knappast.

Ett gott exempel på hur avigt bakdantarna kan tänka, gav Dagens Nyheter ett ofrivilligt prov på den här söndagen:

Man intervjuade ännu en självutnämnd svensk expert på Mellanöstern. Hans budskap gick ut på att israelerna var sluga som först gick ut i krig och sen utan förvarning beslöt sig för att iaktta vapenvila. Israel ville sålunda med detta fräcka beteende vända opinionen i Sverige i israelisk favör. Först krig och sen helt plötsligt vapenvila! Otroligt slugt, menade experten i DN.

Det var alltså inte Hamas sju år långa terrorkrig mot södra Israel som låg bakom invasionen. Det var snarare opinionen i Sverige. Kriget mot Hamas var sålunda också ett slag mot Sverige. Sverige befann sig, utan att vi visste det, hela tiden i händelsernas centrum.

Kriget var nödvändigt som förspel, för att Israel sedan hux flux skulle vinna över svenskarna, genom att plötsligt iaktta eld upphör.

Tanken är något befängd.

Nästan rolig faktiskt. Det är en så kallad expert som uttalar sig i DN, och DN tycker han har något att säga. Det är också ganska roligt. Eller befängt.

Men det är klart att i det långa loppet är naturgasen en bättre nyhet.

Så den satsar vi på.   /Dick Haas.

*   *    *Det är gott att höra att vapenvila råder, måtte de kunna hålla fred och få bygga upp allt igen. Vi ber för dem alla.

*O gör min själ vit som nyfallen snö, fyll mig med Anden, att världen kan se frukt i mitt liv av den frälsning du vann, då du för mig dog på korsträdets stam.* /Okänd

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.