Bibelord / Rom 7 frihet från lagen

 th_100_3888whiteroses.jpg   …frikända…

 

Vem kan utplåna synden? Det kan bara Gud göra.

Många kristna har uppfattningen att lagen bara är ett antal etiska regler för gott uppträdande. På Paulus tid berörde begreppet lagen hela det judiska samhället. Paulus samtida bland judarna trodde knappast att de skulle få evigt liv genom att hålla sabbatsbudet och avhålla sig från mord, förtal och liknande. De hade uppfattningen att de som judar redan hade sitt på det torra.

De var en del av “systemet”- de var omskurna, deltog i de föreskrivna högtiderna och höll sig borta från “orenhet”. Både män ock kvinnor ansåg att de redan var frälsta på grund av lagen, det vill säga genom att de var en del av det judiska religiösa och sociala livet.

På Luthers tid (1500-talet) hade en liknande situation utvecklats, och många trodde att man blev frälst genom de så kallade “sakramenten” i den katolska kyrkan. Om man var döpt, tog nattvarden och biktade sig regelbundet för en präst var den allmänna uppfattningen att det räckte för att bli frälst. Luther förstod i sitt hjärta , precis som Paulus, att detta var fel. Den katolska kyrkan kunde lika lite som det judiska systemet utplåna synden.

Det kan bara Gud, och han gör det uteslutande som ett gensvar på vår tro. Paulus säger i Romarbrevet:

* Men nu behöver ni inte längre oroa er över judiska lagar och seder, för ni har dött bort ifrån deras fångenskap. Nu kan ni verkligen tjäna Gud, inte på det gamla sättet genom att mekaniskt lyda en massa regler, utan på det nya sättet av hela ert hjärta.* /Rom 7:6

Även om vi kunde leva felfritt, skulle vi ändå förstå att vi är dömda i Guds ögon, eftersom vårt samvete fördömer oss. I likhet med Paulus får vi ingen frid i synagogan eller kyrkan förrän vi kommer till Jesus själv för att ta emot den frälsning som han ger oss gratis, vare sig vi kommer från muslimsk, judisk eller kristen bakgrund.

Först när vi kommer fram till Jesus kan vi andas ut av lättnad och tacksamhet. Jesus Kristus är målet för vår tro. När vi inser att det är i Jesus och inte i lagen som det finns frälsning behöver vi inte länbgre ha all vår uppmärksamhet riktad på regler och beteendemösnter, utan vi kan koncentrera oss på att tjäna honom så väl vi kan i kärlek och praktisk handling. Läs Romarbrevet kap 7 om frihet från lagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.