Bibeln / Profetskolor?? Svar: Bibelfokus

 

Vän av BibelFokus frågade:

Fråga

Jag skulle vilja ha lite hjälp angående profeter. I mitt sammanhang talas det mycket om hur viktigt det är med att det finns profeter/profettjänst (mer än vad det talas om lydnaden till Guds ord) och därför diskuteras om vi möjligen skall ha en profetskola. Somliga talar om två sorters profeter, en profettjänst samt den profetgåva som alla kan be om att få, och det är den profetgåvan skolan skulle handla om.

Jag är rädd att det kan bli ett upphöjande av människor. Det är mycket fixering kring Andens gåvor i vår tid och att det måste hända saker, och gör det inte det så prestera man fram det. När Guds Ande och Guds kärlek får flöda så tror jag att vi själva inte alltid märker det, just för att vi inte skall berömma oss utan ge Herren äran. I vårt fall har jag även en känsla av att man vill ha reda på vad som skall hända utav en “Profet” för att själv slippa lyssna.

Om du har tid blir jag glad över en kommentar från dig

Svar

Hej där!

Rent generellt måste vi i alla lägen fråga oss “vad står det om detta i Bibeln?”. Då konstaterar jag att det i NT inte står något om att man t.ex. skall “lära sig” tala i tungor, att man skall lära sig höra Guds röst eller lära sig profetera (t.ex. genom att göra små enkla trevande försökt). Det fanns visserligen på GT:s tid profetlärjungar, men det handlade förmodligen inte om att de skulle lära sig höra Guds röst. Förmodligen handlade det mer om att dana deras karaktär, och det borde vi kanske fokusera på istället. Man kan se på hur Samuel fick vägledning i början av sin “karriär” som profet. Då var det inte snack om att lära sig att höra Guds röst, för rösten hörde han klart och rent. Det han fick vägledning i (en enda gång av prästen Eli) var hur han skulle bemöta Guds tilltal.

På NT:s tid kom tungotalet bara över folk. Den Helige Ande bara manade fram det. Ingen uppmanades att börja staka på några underliga läten (ka… ka… ba… ba…) för att få igång något. Plötsligt så kom det bara. På samma sätt kom profetererandet vad jag kan förstå. Läs t.ex. det här:

  • Apg 19:6: Och när Paulus lade händerna på dem, kom den helige Ande över dem, och de talade med tungor och profeterade.

Både tungotal och profeterande kom i samma stund den Helige Ande kom över dem. Det står inget här om att Paulus bad dem försöka tala i tungor eller pröva att profetera något. Den Helige Ande bara liksom drog fram det, helt enkel och avspänt. Vad ljuvligt när Guds gåvor får komma så här! Så, på det här sättet tror jag alla Guds gåvor skall komma. Manar vi fram något är det kanske frågan om köttsliga uttryck. I värsta fall demoniska. Och som du säger är det viktigt att det inte kommer på ett sätt som gör att vi kan berömma oss.

Profeterar vi falskt är vi enligt Bibelns definition falska profeter, även om man bara “prövar sig fram”. Jag tror inte man skall “pröva på” profeterande. Det är ju oerhört allvarligt at säga något till en annan person och säga att det är från Gud, ifall det nu inte är det. Får man en profetia från Gud tror jag den är tydlig. Då behöver man inte vara osäker på att Gud har talat.

Vi måste också komma ihåg att det finns långa tidsperioder då Gud väljer att vara tyst pga av de troendes olydnad. Jag tror vi är inne i en sådan period nu. Då får istället villolärorna och det ockulta ett uppsving. Då försöker man med allehanda metoder och tekniker “lära sig” de andliga nådegåvorna. Då är det högsäsong för falska profeter och bibelskolor. Men det borde istället vara högsäsong för att läsa Bibeln och be på egen hand där hemma i kammaren, och i förkrosselse och omvändelse söka Guds vilja. Jag tror att Gud talar till oss i våra tankar, och leder oss på det sättet. Vi kan möjligen behöva lite kunskap om att detta kan vara en verklighet, men det är en så naturlig sak att vi inte får gör för stor affär av det. Men tänk också på det, att Guds röst hör vi kanske främst genom Bibelordet!

Kanske kan vara bra att känna till att jag tror på Andedopet och på nådegåvorna, men jag vill att detta skall ske på Guds sätt. Och då kommer det också att stämma överens med Bibelns olika texter om detta. Jag är själv andedöpt och talar i tungor, men det är inget som jag gör affär av. Jag har fått det för att få kraft att gå ut i världen i den kallelse som är min.

En sak som är oerhört viktig här, är Paulus undervisning. Då tänker jag på detta att Guds kraft bara kan flöda genom oss ifall vi är som bräckliga lerkrukor. Detta är verkligen något att ta fasta på. Jag vet inte om du lyssnat på/läst min undervisning om att pröva. Där tar jag upp just detta: var Guds kraft flödar någonstans. Kolla på http://www.bibelfokus.se/visst_skall_vi_prova

Jag gissar att många som driver “profetskolor” tar bra betalt också. Om det nu hade varit rätt med dessa skolor, skall man då ta betalt för att lära ut hur man hör Guds röst? Det är ju precis som man gör inom New age. Så bara det är märkligt. Men nu tror jag alltså inte att vi skall ha dessa profetskolor. Använd istället dina pengar och din tid till att göra gott bland medmänniskor och till att umgås med Gud där hemma i kammaren!

Nedan får du lite av detta jag tagit upp ovan fast i punktform och med Bibelhänvisningar.

*Bibeln säger inget om profetskola.

*Bibeln säger inget om att man kan “lära sig” eller “prova på” att profetera (det samma gäller för tungotal).

**Bibeln säger inget om att det skall finnas de som kan lära ut hur man profeterar (eller talar i tungor/tungomål).

*När profeten Samuel som ung hörde Guds röst för första gången behövde han inte träna på att höra rösten. Den hördes rent och klart. Det han fick hjälp med av prästen Eli (en enda gång) var hur han skulle svara på Guds tilltal. (1 Sam 3)

*Att profetera i Guds namn är ett oerhört stort anspråk som Gud ser med största allvar på. Att säga något (i Guds namn) som inte är ifrån Gud är därför ett stort felsteg. (5 Mos 18:20)

*Att profetera är en nådegåva. En gåva är inget man tar utan något man får när givaren vill ge den. Den Helige Ande delar ut sina gåvor så som HAN vill. (1 Kor 12:11)

*Andens gåvor skall vara till nytta och då främst för andra än mig själv. (1 Kor 12:7)

*En förutsättning för att Guds kraft skall flöda genom oss är att vi är små och svaga i oss själva. (2 Kor 4:7, 2 Kor 12:10)

*Vi behöver inte kunskap för att få tungotal eller profetians nådegåva. Vi kan få detta om och när Gud vill ge det, det ser vi på många ställen i Apostlagärningarna.

*Kunskap kan göra oss uppblåsta så att Guds inte vill använda oss. (1 Kor 8:1, 1 Kor 1:17)

*Vi ser i GT i Bibeln att det kan finnas perioder då Gud väljer att vara tyst pga sitt folks olydnad. Då hjälper inga “profetskolor” utan endast omvändelse, förkrosselse, syndanöd och att söka Gud och hans vilja. Att söka Gud och hans vilja gör vi inte i bibelskolor utan där hemma i vår kammare i bön och Bibelläsning. (5 Mos 4:29, Ps 14:2, Ps 34:19, Ps 51:19, Mika 6:8)

*Lägg dina pengar och din tid till något som ligger mer i linje med Guds Ord och vilja än profetskolor. (t.ex. Jak 1:27)

Ja, det var lite tankar. Hoppas du hittar någon vägledning i detta.

/Lennart Jareteg www.bibelfokus.se

————————

Och:

G20-mötet gick inte så bra enligt färska nyheter  12/11

63 jordbävningar skakade Yellowstone >> 12/11

En Filippinsk vulkan vaknar till liv och invånarna flyr >> 12/11

Källor påstår att Libanon står inför en upplösning >> 12/11

G 20 en kraftmätning mellan USA – KINA (Sv) >> 12/11

Hushållens skuldsättning ett problem för Svensk ekonomi (Sv)  >> 12/11

Kolla in lånebehoven hos de olika länderna här >> 12/11

Irländska ekonomin förvärras >> 11/11

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.