Bibeln /Överstepräst GT

 ros-med-kant.jpg

I kategorin Bibeln skriver jag om sådant som kan vara intressant att veta om den gamla tiden, sådant som hände på Jesu tid och vad de olika namnen- företeelser m m betyder. Idag: Överstepräst.

* Överstepräst i sträng mening var bland judarna på Jesu tid endast en person, den högste prästen vid Jerusalems tempel. Hans ämbetstecken var en dyrbar skrud (2 Mos 28, 39; Vish 18:24, jfr Syr 50:1 ff.) Han fullgjorde viktiga religiösa ceremonier bl a på försoningsdagen (jfr Heb 9:7 ff där de görs till symboler för Kristi försoningsdöd).

Hans ämbete hade tidvis varit en prästkungs med betydande politisk makt, och ännu i nytestamentlig tid utövade han som rådets ordförande ett slags civil regeringsmyndighet. Enligt traditionen från det gamla Israel skulle ämbetet gå i arv bland Arons efterkommande, och innehavaren skulle behålla det till sin död. Eftersom det hade politisk betydelse, kom det emellertid inom romarnas intressesfär, och de ingrep ofta och godtyckligt med till – och avsättningar. Vid sidan av den fungerande  översteprästen fanns därför på Jesu tid flera personer, som tidigare innehaft ämbetet (jfr Luk 3:2 med not.)

Uttrycket ”översteprästerna” syftar dock i regel inte  på dem, utan på de högre befattningshavare bland prästerna som bl a svarade för ordningen i templet och för den ekonomiska verksamheten där. Under den egentlige översteprästens ledning bildade dessa befattningshavare ett verkställande utskott inom rådet.

*Överge mig inte, o Gud, när jag är gammal och mitt hår har grånat, låt mig förkunna din kraft för nya släkten.* /Ps 71:18

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.