Bibeln /de första kristna /Simon Magus

Forts på tidigare inlägg om de första kristna:   Väckelsen i Samarien:  Väckelsen i Samarien blev omfattande, och Petrus och Johannes kom ned från Jerusalem för att lägga sina händer på de nyomvända och bedja för dem att de måtte den helige Ande. När Simon Magus såg detta tänkte han, naiv som han var, att det där skulle vara något för honom. Han räknade ut, att han skulle kunna köpa åt sig av den kraft dessa apsotlar ägde. Han räckte fram en påse silvermynt åt Petrus och sa:

“Ge också mig av den makten, så att var och en som jag lägger händerna på får helig Ande!” Men det var det största misstag Simon Magus begått i hela sitt liv.

Petrus mörknade, och hans ögon blixtrade när han svarade: “I fördärvet med dig och dina pengar, eftersom du tror att Guds gåva kan köpas för pengar.” Sen undervisade han Simon om den rätta vägen till tro och avslutade med att säga:

“Omvänd dig nu från denna din ondska och bed till Herren i hopp om att du möjligen skall få förlåtelse för detta ditt hjärtas infall.”

Simon Magus blev oerhört skakad av detta besked och stammade fram: “Bed till Herren för mig, så att inget av det ni har sagt kommer över mig.” (Apg 8:20-22, Hedegård).

Det verkar i alla fall som om Simon stannat kvar bland de kristna efter denna episod, trots att han var motsägelsefull och även vilsefarande. Bland de första kristna gick det många historier om honom, men om dessa historiers sanningshalt är det svårt att uttala sig. Kyrkohistorikern Eusebius nämner Simon Magus som en av upphovsmännen till den gnostiska villfarelsen. Enligt andra källor begav han sig till Rom i sällskap med en f d prostituerad vid namn Helena.

Där försökte han sig på att flyga från ett torn och slog ihjäl sig i fallet- en skådespelare in i det sista.

Det enda vi verkligen vet om Simon efter hans kontrovers med Petrus är att hans namn råkat ut för en ovanlig belastning. Därav har nämnligen uppkommit uttrycket “simoni”, som är en beteckning på köp och försäljning av kyrkliga ämbeten, något som kom att bli en av de största förbannelserna inom kyrkan under medeltiden.  /Paul L Maier/

Det finns så många intressanta och lärorika berättelser om de första kristna, och du får ta del av dem här på denna sidan, i denna kategori. /Maria

4 thoughts on “Bibeln /de första kristna /Simon Magus

 1. Hej Kyllikki Det finns så många tokigheter och jag har inte heller lärt allt ännu, det är bara att fortsätta att förkasta det som är fel, läsa bibeln och be Gud om kunskap. Det är ju värst för den som är helt ny i tron, därför tar jag med så mycket jag kan av de saker som är fel. Kram f Maria

 2. Hej Maria!
  Hur kan vi människor tro på dessa villoläror???ÄVEN JAG TRODDE PÅ EN DEL SÅDANT FÖRRUT,MEN NUMERA ÄR JAG NOGA MED ATT KOLLA NOGA VAD DESSA LÄROR HANDLA OM,OCH EGENTLIGEN VILL JAG INTE HA MED DESSA ATT GÖRA,UTAN BIBELN ÄR DEN ENDA SANNA SKRIFTEN,DET TROR JAG FULLT OCH FAST PÅ!!!
  STACKARS ALLA MÄNNISKOR SOM FALLER FÖR SATANS SNAROR:(((

  Det blev toligt med stora bokstäver här,men jag orkar inte skriva om allt igen!
  Kram/Kyllikki

 3. Hej Kyllikki Ja denna länk är väldigt viktig att läsa, jag har inte läst hela men tänkte ta med en del av den, villoläror.
  Tack för att du påminde mig.
  Läs så mycket du orkar…för det är kunskap att hämta.
  Kramis f Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.