Bibelfrågan. Idag:

Har Gud skapat ondskan?

Fråga: Om människan kan välja ont måste det komma någonstans ifrån. Ondska kan inte uppstå ur intet. Om Gud är skaparen av allt, måste han ha tänkt de tankar vi tänker. Om vi tänker ont måste det komma från Gud. Alltså en ond gud. (M.M.)

Svar: Ondskan kommer inte någonstans utifrån. Den är inget objekt eller ting som “kommer” någonstans ifrån. Ondska är vår benämning på en attityd, en inställning, som innebär att man väljer att sätta sig själv, sina egna intressen och sin egen tillfredsställelse främst och agerar utifrån detta utan empati, utan förståelse och hänsyn till andra varelser.

Denna attityd uppstår ur människans möjlighet att välja fritt och att tänka fritt, en möjlighet som är en förutsättning för att hon ska kunna bli lik Gud. Men att Gud har skapat människan med möjlighet till ett fritt tänkande – med förmågan att kunna tänka alla sorters tankar – behöver inte betyda att Gud måste ha tänkt samma tankar dessförinnan. Gud har gett oss redskapen (tankeförmågan) men han har inte producerat alla möjliga resultat (tankar) på förhand.

En fri vilja och förmågan att tänka fritt ger ofrånkomligen utrymme för uppkomsten av detta som vi kallar onda (eller goda) tankar och handlingar. Ingetdera kommer “utifrån” och ingetdera behöver ha tänkts eller gjorts tidigare av Gud, utan denna inställning och dessa tankar uppstår hos individen. Det gäller både människor och änglar. /Thor-Leif Strindberg

https://www.alltombibeln.se/bibelfragan/

Var stark, Gud är med dig, väljer du honom så kommer han att vara din räddning. Välj honom för ett evigt liv, välj honom för den stora kärlek och lärdom han har att ge dig.

2 thoughts on “Bibelfrågan. Idag:

 1. Hej
  Detta är inte ok. FRIHETEN ska försvaras? Det undrar jag över, vilken FRIHET? Vi har ingen kommande frihet med NATO stationerad och bestämmande. Detta är skrämmande framtidsutsikter, men utstuderat lugnt o fint av våra s k ledare. Hmmm worldwar.
  /Maria

 2. Sverige Ukraina och Finland?
  De 3 revbenen?

  Liberalerna: Ja till permanenta Nato-baserLiberalerna gör nu en annan bedömning än regeringens tidigare ställning i frågan om permanenta Nato-baser på svenskt territorium i fredstid. Partiet säger nu ja och förslaget finns med i Liberalernas nya säkerhetspolitiska program som ska klubbas på landsmötet senare i höst.

  TT
  – Jag tycker att man ska vara tydlig med att det här är ett sätt att stärka svenska folkets säkerhet och trygghet i ett läge där omvärlden kan vara ett mycket allvarligt hot mot Sverige, säger partiledaren Johan Pehrson till Sveriges Radio Ekot.

  Regeringen har inte sett skäl till att ha permanenta Nato-baser på svenskt territorium i fredstid. Johan Pehrson ser att ett steg in i Nato innebär att Sverige får en annan försvarsuppgift och att behovet av permanenta baser behövs även i fredstid.

  – Ja, absolut. Friheten måste försvaras, säger Johan Pehrson.

  Ämnen i artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.