Berättar /Israels släkttavla/enskilda människor och Gud

 

Släktforskning är det många som håller på med, det måste vara både spännande och arbetsamt och  svårt … Jag tänker på släkttavlorna i bibeln. I 1 Krönikerboken finns sådana och de ger oss Israels historia i ett nötskal. De första nio kapiteln dokumenterar folkets släktförhållandens alltifrån skapelsen fram till fångenskapen i Babylon. Det tionde kapitlet handlar om Sauls död och från det elfte handlar det om David.

Krön 1:1 Det ligger mer bakom detta släktregister än vad vi kan uppfatta vid en första genomläsning. Det är viktigt för oss än i dag, eftersom det visar att Gamla testamentet ser Jesus, Messias, som ättling till Abraham och David ( se t ex  1 Mos 12:1-3 och 2 Sam 7:12-13).

Uppräkningen av alla dessa namn visar oss att Gud inte bara är intresserad av länder och folk utan också av enskilda människor. Miljarder människor har sett dagens ljus efter Adam, och Gud kommer ihåg varje ansikte och varje namn.

Var och en av oss betyder mycket mer för honom än bara ett namn i raden. Han älskar varje människa personligen. Var och en som uppfattar och tar emot hans kärlek upptäcker både sina unika, individuella egenskaper och sin tillhörighet i Guds familj. /Bibeln

Adam: Läs 1 Mos 1-5

Noa: Läs 1 Mos 6-9

/Maria

 

2 thoughts on “Berättar /Israels släkttavla/enskilda människor och Gud

 1. Hej Janne
  JA Gud i GT är vår Gud han förändras inte efter tid, han är alltid densamme. Men att Jesus är Gud kan man ha svårt att förstå.
  Jag tycker det blir fler och fler som visar Gud ryggen, det märks så tydligt i samhället.
  Man ifrågasätter mer än man försöker ta reda på vad lagen är och vem HAN är som har gett oss den, men man bryr ju sig inte so what?
  Det är så lätt att tala illa om “TRO” som man kanske inte egentligen vet vad det är, utan man tror mer på en slags religion som man inte heller förstår, så undra på att det är svårt att förstå…………..
  Men JESUS är fortfarande KUNG och det kommer han alltid att vara.
  Tack För Frälsningen!
  /Maria

 2. Allt man säger om ämnet missförstås (kanske inte kan ämnet för den delen!).

  Israel fick uppdraget att ledas och räddas av Gud. Vi har fått samma uppdrag när vi blev omvända.

  Jesus kom ju ur kung Davids släkt och är också KUNG.

  Det finns så många berättelser i historiska böckerna som verkligen visar vad ömsint och varsam Gud är med sina ofta obstinata varelser. 🙂

  När Gud vill något genomför han det, och vi förstår kanske inte varför de egyptiska soldaterna rasade i havet eller vad det är för fel på att filisteerna tog arken eller varför Sodom och Gomorra rasade samman?

  “Varför fick Mose lagen? Vad är det för fel på att käka barn och försöka ligga med allt som rör sig? Varför fick Israel, Israels land?”

  Egentligen vill vi inte förstå.

  Jag tror att det är vanligare att vilja avfärda berättelserna i GT (som anekdoter, symboler eller kulturchauvenism) än viljan att lita på Gud från sida 1 till sida 1100.

  Gud i GT är vår Gud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.