Berättar om Mose./Gör Guds vilja

moses9-gc.gif

Mose har alltid haft en plats i mitt hjärta. Vilken man! Från det jag var en liten flicka i skolan och vi fick riktig undervisning i kristendom så har jag haft med mig bilden av Mose då han får de tio budorden, hur han med Guds hjälp fick vattnet att rinna ur klippan… ja massor är de bilder jag har av Mose, så därför skriver jag om honom nu.

Prestationer och starka sidor:

Utbildning i Egypten. Fostran i öknen. Han var judarnas förste ledare. Genomförde uttåget ur Egypten. Han var profet och lagstiftare. Upptecknare av tio Guds bud. Författare till de fem Moseböckerna.

Hans misstag och svaga sidor:

Fick inte komma in i det utlovade landet på grund av olydnad mot Gud. Satte inte alltid värde på och utnyttjade andras gåvor.

Vad kan vi lära oss av hans liv?

Gud förbereder oss innan han använder oss- han har en plan för oss som gäller hela livet.

Gud utför många stora saker genom svaga människor.

Bakgrundsfakta om det som står i bibeln om Mose:

Plats: Egypten, Midjan, Sinaiöknen

Yrke: Furste, herde, ledare för Israel

Släkt: Mirjam (syster) Aron (broder) Sippora (hustru) Gersom och Elieser (söner)

Nyckelvers: “Mose trodde på Gud också när han lämnade Egyptens land, och var inte rädd för Faraos vrede. Mose gav aldrig upp eftersom han såg att Gud var med honom.” (Heb 11:27)

Under hela livet visade han sina bästa och sämsta sidor när han reagerade på konflikter i omgivningen. Han kastade sig också in i slagsmål för att försvara en hebreisk slav, och han försökte agera skiljedomare i ett slagsmål mellan två landsmän. Så fort Mose såg en konflikt så ingrep han.

Han var ofta en buffert mellan Gud och folket. Ena stunden var han tvungen att reagera på Guds vrede över folkets upproriskhet och glömska. Andra stunden var han tvungen att ta itu med folkets trätor och klagan.

Mose var en ensatående person som hade formats av Gud. Gud förändrade inte Mose personlighet, men Gud intresserade sig för hur Mose handlade. Moses gåvor och starka sidor förändrades inte, däremot hur han använde dem.

Så vill Gud göra med oss; han vill använda oss, och han vill att vi ska vara de personer vi är men att vi blir så som Gud har tänkt. Detta kan man bara bli genom att tillåta sig att formas av Guds hand. Som en krukmakare formar en kruka, så gör Gud med oss.

Om vi ska lyda Guds vilja, måste vi göra det till en vana. Det gör vi bäst genom mindre pressande tider. När sedan påfrestningarna kommer och vi ställs inför svåra situationer, reagerar vi helt naturligt med att vilja göra Guds vilja.

Guds röst vid foten av berget Sinai:

“Detta ska du meddela Israels folk: Ni har sett allt jag gjorde med egyptierna, och hur jag som en örn har burit er på mina vingar för att föra er till mig. Om ni nu vill lyda mig och hålla er dela av överenskommelsen mellan oss, så ska ni vara mitt folk bland alla andra folk på jorden, för hela jorden är min. Och ni ska vara ett kungarike av präster åt Gud, ett heligt folk.” 2 Mos 19:3-6

Ge oss mod att tro och tjäna vad priset än blir. Ge nåd åt förföljda och trängda och låt ditt rike komma./BK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.