Berättar om Mose/ Mosebok 3

 

Det dominerande budskapet i 3 Moseboken är Guds helighet: “Ni måste vara heliga, för jag, Herren, er Gud är helig.” (19:12) Men hur kan ett oheligt folk närma sig en helig Gud?

Det är möjligt om man tar itu med synden. Därför ger de tre första kapitlen detaljerade anvisningar om offer, som var det symliga beviset på ånger, omvändelse och lydnad. Vare sig det offret bestod av en tjur, en get eller ett får måste det vara felfritt, utan missbildning eller skada- en förebild för det yttersta offret av alla som skulle komma genom Jesus, Guds lamm. Jesus har kommit och öppnat vägen till Gud genom att ge sitt eget liv som ett slutgiltigt offer för oss alla.

Sann tillbedjan och sann gemenskap med Gud börjar med att vi bekänner vår synd och accepterar Jesus som den ende som kan lösa oss från vår synd och hjälpa oss att nå fram till Gud.

Hela idén med offer var meningslös om inte den som bar fram offret verkligen ångrade sig och var villig att bekänna sin synd. På grund av Jesu död på korset behöver vi inte längre offra djur. Men det är fortfarande livsnödvändigt att bekänna sin synd. Det visar att vi är medvetna både om synden och om Guds helighet och att vi vill ödmjuka oss inför Gud och är beredda till omvändelse. (Ps 51:16-17).

Inte ens Jesu offerdöd är av något värde för oss om vi inte tar emot hans erbjudande. Hans död kan liknas vid ett vaccin mot en dödlig sjukdom- det är verkningslöst om det inte kommer in i den drabbades blodomlopp.

Denna 3 Mosebok bibelbok handlar till stor del om de bud Gud gav sitt folk vid foten av berget Sinai. Av dessa lagar kan vi lära oss mycket om Guds person och karaktär. Vid första anblicken verkar 3 Moseboken som en omöjlighet i vår högteknologiska tillvaro.

Men om vi går lite djupare kan vi upptäcka att den fortfarande har något att säga oss därför att Gud inte har förändrats. Men både vi människor och samhället omkring oss ändras, och vi måste ständigt söka efter nya möjligheter att tillämpa principerna i Guds lag på nuvarnade omständigheter. Gud var densamme på Mose tid som han är idag och alltid kommer att vara. (Heb 13:8)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.