Berättar om Gamla Testamentet

 namnlos-bibeln.jpg

JOSEF. Vill du veta vem Josef var och vad det var som var så speciellt med honom? ..följ med  här i texten:

Som ung var Josef alltför säker på sig själv. Hans naturliga självaktning, som ökades av att han var Jakobs älsklingsson och att han kände till att Gud hade en plan för honom, var outhärdlig för hans tio äldre bröder. Till slut sammansvor de sig mot honom. Men hans självkännedom, prövad under smärta, och hans personliga förhållande till Gud, gjorde att han överlevde och hade framgång där de flesta skulle ha stupat.

Han förvärvade en ödmjuk vishet, som tillsammans med det förtroende han utstrålade vann allas hjärtan. Potifar, fångvaktaren, de andra fångarna, kungen, och till sist även de tio bröderna, tyckte om honom.

Kanske kan du känna igen dig i en eller flera av de motgångar Josef mötte. Han blev förrådd och övergiven av sin egen familj, utsattes för sexuella frestelser, blev straffad för sitt rättfärdiga handlande, fick utstå ett långt fängelsestraff och glömdes bort av dem han hade hjälpt. Lägg märke till hur Josef handlade i var och en av dessa situationer. Hans sunda sätt att reagera förvandlade varje bakslag till ett framsteg. Han använde inte mycket kraft på att fråga varför, utan frågade sig i stället hur han skulle gå vidare.

De som höll ögonen på honom insåg att vart Josef än gick och vad han än gjorde så var Gud med honom. När du råkar ut för en motgång är det första du ska göra att som Josef konstatera att Gud är med dig. Det finns inget som är värt mer än hans närvaro när det gäller att sprida ljus över en svår situation.

Prestationer och starka sidor:

*Steg i graderna från slav till att bli härskare över Egypten. *Känd för sin rättfärdighet och omutlighet. *Andligt känslig. * Förberedde en hel nation att överleva en hungersnöd.

Misstag och svaga sidor:

*Hans ungdomliga självsäkerhet skapade irritation mellan honom och hans bröder.

Vad vi kan lära av hans liv:

*Omständighetrna i livet är inte lika viktiga som hur vi handlar när vi möter dem. * Med Guds hjälp kan varje situation utnyttjas till vår fördel, även om andra vill oss illa.

Bakgrundsfakta:

* Plats: Kanaan, Egypten.  Yrke: Herde, slav, fånge, härskare.  Släkt: Jakob och Rakel (föräldrar) Elva bröder, Asenat (hustru), Manasse och Efraim (söner)

Nyckelvers: *Vem kan göra det bättre än Josef?, sa Farao. – Han är en man som tydligen är fylld av Guds Ande.  Farao vände sig sedan till Josef och sa till honom: – Eftersom Gud har uppnebarat för dig vad drömmarna betyder, är du den visaste mannen i landet!* / 1 Mos 41:37-38

Berättelsen om Josef har jag alltid tyckt så mycket om, och i skolan då jag var liten, talades det mycket om Josef och hans lidande på våra timmar i kristendom.

2 thoughts on “Berättar om Gamla Testamentet

  1. Hej, jag är en kille på 15år och mina skolgång går inte så bra..
    Kan du skriva en liknade text om josef sen skicka t mig?
    så kan jag lura lärana lite?:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.