Berätta om Gamla…/Joel, profeten som varnade

 

Joel var en profet i Juda som  hade som uppgift att varna för den kommande domen. Datering: Troligen skriven under Joels verksamma tid mellan omkring år  835-796 f Kr.Juda hade blivit en rik och välmående nation.Folket hade blivit likgiltigt för Gud. Synden fick ett allt starkare grepp om dem genom avgudadyrkan.

Joel varnar för konsekvenserna: Gud skulle bli tvungen att straffa dem om de inte vände om.

Detta känner vi igen från hela bibeln. Nyckelverser i Joel:

* 2:12  Dock, nu mån I vända om till mig av allt edert hjärta, säger HERREN, med fasta och gråt och klagan.
Joe 2:13  Ja, riven sönder edra hjärtan, icke edra kläder, och vänden om till HERREN, eder Gud; ty nådig och barmhärtig är han, långmodig och stor i mildhet, och sådan att han ångrar det onda. *

Joel bodde troligtvis i Jerusalem eftersom hans budskap var riktat till sydruket Juda. Han uttrycker sig rakt på sak och med stor auktoritet genom hela boken. Läs den!(Det finns fler artiklar om Joel här på sidan.) Budskapet är både skrämmande och hoppfullt.  Invävt i den skrämmande bilden av dom och straff finns påminnelser och försäkringar om Guds godhet och vilja att förlåta och välsigna var och en som söker honom. *Var och en som ropar till Herren ska bli frälst.* (2:32)

Idag har vi inga profeter som står upp och varna människorna i samhället. Men vi har en hel del falska profeter som pratar om goda ekonomiska tider och framgång och om en annan Jesus än den jag tror på, och annat som är lögn och många av dem leder människorna till helvetet.
Idag har vi en synd som är så stor bland människorna och man vill inte veta av Gud, det skulle behöva komma någon som Joel eller hans samtida för att väcka detta landet!
/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.