BBB- om NSA övervakning.Webcam, smartphone, x-box m m….

 

 

Big Brother Bulletin – BBB

Vad NSA kanske också gör … och tidigare avhoppares avslöjanden

De senaste avslöjandena om den övervakning som NSA och amerikansk underrättelsetjänst håller på med har kanske fått en del som tidigare kallat misstänksamma personer för “foliehattar” att sätta skrattet i halsen. Man vet inte säkert vad amerikanerna gör inom elektronisk övervakning utöver det som avslöjats, men nedan listar jag några exempel på vad som är tekniskt möjligt för dem. Jag kommer också in på vad avhoppare tidigare avslöjat.

För det första kan man konstatera att de flesta programvaror i världen är av amerikanskt ursprung, och detsamma gäller de flesta populära internettjänster. Detta ger, rent tekniskt, enorma möjligheter för övervakning. I princip allt som människor gör på datorer och smartphones skulle kunna övervakas. Även en hel del hårdvara är amerikansk.

Till saken här att det är känt att amerikanska företag ofta är vad de själva kallar “patriotiska”. Det innebär i praktiken att de är välvilligt inställda om/när underrättelsetjänsten knackar på dörren och vill etablera ett samarbete. Det gäller ju att hjälpa fosterlandet. Det finns många källor till detta – jag redovisade en del av dem i min bok “Övervakad” (Liber förlag), som dessvärre är slut på förlaget (men finns på många bibliotek).

Låt oss börja med Windows, som de flesta datorer i världen har som operativsystem. Det är amerikanskt. Det har länge pratats om en så kallad “NSA-key” i Windows, alltså en hemlig dörröppning för NSA in i världens alla internetuppkopplade Windows-datorer. Microsoft förnekar ihärdigt detta. Även här skriver jag mer om saken i “Övervakad”.

De flesta vanliga programvaror som människor använder är också amerikanska. Word, Excel, Outlook och de flesta webbläsare, bland annat. Som ett exempel på vad som går att bygga in i en programvara utan att det märks kan nämnas att programmerarna bakom Excel för ett antal år sedan på skoj byggde in en flygsimulator i programmet (som bara kunde startas av den som kände till rätt kommando).

Om man inte bara behärskar mjukvaran utan även hårdvaran ökar möjligheterna ytterligare att på distans ägna sig åt övervakning, avlyssning och spionage. Mac-datorn och iPhone är väl spridda hårdvaruplattformar av amerikanskt ursprung, liksom Cisco-routrar. Det är intressant att notera hur amerikanerna själva ser på utländsk hårdvara som hot: Myndigheter i USA som arbetar med känslig information är inte tillåtna att använda datorer som är tillverkade i Kina – dessa skulle ju kunna ha en hemlig spionkrets inbyggd…

Det finns också helt andra typer av plattformar med internetuppkoppling som rent tekniskt ger möjligheter till övervakning. Varje apparat med internetuppkoppling, närmare bestämt. Man kan exempelvis konstatera att spelkonsollen Xbox tillsammans med tillbehöret Kinect (som har kamera) ger Microsoft möjlighet att titta in i rummet där apparaten står. Rent tekniskt, alltså.

Apropå kamera kan nämnas att med “rätt” programvara installerad ger varenda dator som har inbyggd webcam och varenda smartphone (som ju är en liten dator) en möjlighet för obehöriga att titta på oss. Bärbara datorer har också inbyggd mikrofon, vilket gör det principiellt möjligt att avlyssna rummet när datorn är igång.

Den försiktige bör alltså tejpa för både webcam och mikrofon.

Observera att jag inte påstår att amerikanska NSA använder alla dessa metoder. Jag konstaterar bara att det är tekniskt möjligt om vissa amerikanska företag är “patriotiska”.

 

Tidigare avhoppares avslöjanden

 

Vilka är då NSA intresserade av? Främst fyra grupper:

– Terrorister och potentiella sådana
– Personer/företag som är involverade i stora, viktiga affärer där amerikanska intressen är inblandade
– Ledande politiker i andra länder
– Sammanhang där banbrytande ny teknologi förekommer i länder utanför USA

Det finns flera källor, citerade i “Övervakad”, som berättar hur det amerikanska övervakningssystem som tidigare kallats Echelon har använts mot kommersiella och politiska måltavlor. “Vi hade full insyn i andra länders toppolitikers agenda, det var ett fascinerande jobb” säger exempelvis en före detta analytiker som arbetat med Echelon. Han, och andra avhoppare, berättar också om hur NSA:s enorma kapacitet används för att främja amerikanska företags intressen gentemot utländska konkurrenter. Faktum är att dåvarande CIA-chefen James Woolsey i mars 2000 erkände att USA använder datorer med bland annat automatisk ordigenkänning för att avlyssna europeisk telefonkommunikation i syfte att förhindra europeiska företag från att muta sig till framgång på världsmarknaden.

Europaparlamentet tillsatte en kommission när Ecehlon var på tapeten, som slog fast att Echelon verkligen finns och bland annat används av USA för övervakning/avlyssning i kommersiellt syfte.

Det finns ett antal likande mycket spektakulära uttalanden från personer som av etiska skäl hoppat av från sitt arbete med Echelon. Tyvärr kommer jag inte åt min egen bok för närvarande då jag är på seglingssemester.

Den typ av uttalanden som ovan redovisats gjordes före 11 september-dåden. Sedan dess lär knappast det amerikanska intresset för avlyssning och övervakning ha minskat.

Pär Ström

*

För den intresserade kan jag nämna att just NSA:s övervakning och avlyssning av världen, och hur svenska företag och myndigheter påverkas, är ett av de teman som jag håller föreläsningar om.

 

Dela på Facebook
Dela på LinkedIn
Dela på Twitter
Tipsa en vän via epost
Bli vän med mig på Facebook och LinkedIn

Jag finns här på Facebook (direktlänken kan kräva inloggning) och här på LinkedIn.

Mina föreläsningar om integritet och IT, inklusive NSA
Jag håller föreläsningar om IT-relaterade frågor, bland annat personlig integritet och övervakningssamhället – inklusive NSA:s verksamhet och hur den påverkar svenska företag och myndigheter. Kontakta mig för mer information (se nedan).

Abonnera eller avabonnera
Om du inte själv är abonnent på nyhetsbrevet BBB kan du bli det här (där du också kan avsluta prenumerationen). Var noga med att kryssa i rätt nyhetsbrev.

Kontakt
Pär Ström

Föreläsare, moderator och skribent, Atomer och bitar (mer om mina föreläsningar här)
Integritetsombudsman, tankesmedjan Den Nya Välfärden
Epost: par@atomer.se
www.atomer.se
Tel 0709-699 411
Twitter: ParStrom
Detta nummer av BBB är utgivet den 11 juni 2013

*

 

/Maria

2 thoughts on “BBB- om NSA övervakning.Webcam, smartphone, x-box m m….

  1. Hej Ja P Ström brukar veta vad han säger och tycker, han har ju hållit på länge att undersöka vissa saker och arbeta med just dessa frågor under lång tid. Artikeln är bra! det finns många namn på dessa hemskheter som sker nu. I de sista tiderna. /Maria

  2. Pär Ström är en bra källa på svenska om övervakning. Han har jobbat på ngn svensk myndighet tror jag… data,,,hm vad det nu heter! “Datakommissionen” säger vi. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.