Att berätta om Satan / Stå emot djävulen

 

Stå emot djävulen / A Svensson

När Jesus hade blivit döpt i vatten och Guds Ande hade sänkt sig ned över honom, då började han inte genast predika för folket. Nej, först måste han ut i öknen och vinna seger över djävulen.

I Apg. 1:8 säger Jesus: Men när den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft och bli mina vittnen både i Jerusalem och i hela Judéen och Samarien och sedan intill jordens ända. Denna kraft som Jesus utlovar, behöver vi först och främst för att vinna seger över djävulen. Annars kan vi inte vittna om Jesus. Den nya födelsen är också en seger över djävulen.

Läs Ef. 6:10-18 ! Den kamp vi har att utkämpa, är en kamp mot ondskans andemakter. Många människor menar att några onda andar finns väl inte. Vem kan tro på sådant i vår moderna och upplysta tid? Men likaväl som det fanns onda andar på Jesu tid, så finns de idag. Och de är inte overksamma. Ef. 2:2. Allt det onda som sker i världen idag är inte mänskligt. Det är sataniskt.

Dessa andemakter är i ständig verksamhet för att få oss på fall och föra oss bort från Gud. Och det är endast i kraft av Guds ord och Jesu försoningsverk på korset, som vi kan vinna seger. Upp. 12:11. Den helige Andes kraft samverkar med Guds ord.

Det står i 1 Joh. 5:18, “Vi vet om var och en som är född av Gud att han inte syndar, ty den som har blivit född av Gud, han tar sig till vara, och den onde kommer inte vid honom.” Vi ser här att den som är född av Gud, han syndar inte utan han har seger över den onde. Men detta är under förutsättning att han tar sig tillvara. Om vi inte tar oss tillvara, och inte är på vår vakt mot djävulens listiga angrepp, då kan djävulen få oss på fall.

En villolära består inte av bara lögner. Djävulen blandar gärna in en hel del sanning i sina villoläror för att få dem att verka trovärdiga. Han använder sanningen bara som lockbete. När människor ser att några lärosatser stämmer med Bibeln, då sväljer de resten av villoläran också. En villolära består alltid av en blandning av sanning och lögn. I detta avseende är kyrkorna och “Jehovas vittnen” ganska lika. Likaväl som vi bör varna för “Jehovas vittnen”, så bör vi också varna för kyrkornas villoläror.

Ondskans andemakter vill tränga sig på överallt där Guds ord förkunnas och vill hindra människor från att förstå Guds ord. Läs Jesu liknelse om såningsmannen i Matt. 13:3-23. Om någon hör Ordet men inte förstår det, då kommer den onde och river bort det. Men det är inte bara de som kommer för att höra Guds ord som är utsatta för djävulens attacker, utan också predikanterna själva. Om de inte har akt på sig själva och på sin undervisning, så kan de lätt fastna i felaktiga läromeningar så att de inte ser vad Bibeln lär. 1 Tim. 4:16.

Ett kyrkosystem är inte bara en organisation, utan det är också en andemakt. Du som läser detta kanske är med i något kyrkosamfund, och om du vill lämna detta, då kommer du att få erfara att ondskans andemakter är emot dig. Det är inte bara detta att andra samfundsmedlemmar försöker övertala dig att stanna kvar, utan det är en verklig kamp mot ondskans andemakter. Och de har tusentals års erfarenhet av att förföra och vilseleda människor. Om du fick se dessa andemakter med dina ögon så skulle du bäva.

Näst efter Gud så är djävulen och den onda andevärlden den starkaste makten som finns. Det onda som sker i världen idag är ett verk av ondskans andemakter. Och det är ingen mer än Gud som har större makt än djävulen. Gud är den Allsmäktige. 1 Mos. 17:1. Matt. 28:18-20. Och det enda sättet för oss att övervinna djävulen, är att vi underordnar oss under Herren. Men det är just detta som många inte vill. De vill inte ödmjuka sig inför Guds ord.

“Så var nu Gud underdåniga, men stå emot djävulen, så skall han fly bort ifrån er.” Jak. 4:7. I och med att vi underordnar oss under Herren och håller oss till Guds ord, så få vi del av hans auktoritet och vi få rätt att befalla över de onda andarna och de måste lyda oss. Guds Ande som är i oss, är större och starkare än den ande som är i världen. 1 Joh. 4:4. Man kan jämföra detta med en polisman som dirigerar trafiken på vägarna. Själv har han ju ingen rätt att bestämma över de andra trafikanterna. Men genom att han är underordnad polismakten och står under andras befäl, så får han auktoritet och de andra trafikanterna måste lyda honom. Läs om hövitsmannen i Matt. 8:5-13. Jesus säger om honom, “I Israel har jag inte hos någon funnit så stor tro.”

Det finns de som mena att jag har så väldigt lätt för att skriva. De tro att det kommer av sig självt, att det är bara att sätta sig och skriva. Men det är tvärt om. Det är ett kompakt motstånd hela tiden. Det är till att tvinga djävulen tillbaka tum för tum och avslöja hans lögner och villoläror. Djävulen är arg på mig och jag skall ytterligare reta honom.

Allan Svensson har skrivit detta och här finns fler artiklar av honom:

http://www.algonet.se/~allan-sv/INNEH.HTM#X

 /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.