Att berätta om Salomo/ Leva

billed8.gif

Salomo hade byggt både hus och tempel, vårdat sitt rike och skaffat sig familj (se Kung 3-11). Men inget av allt detta skulle bestå. I Psalm 27 skriver Salomo: “Om inte Herren bygger huset, är byggnadsarbetarnas möda till ingen nytta. Om inte Herren skyddar staden, står vaktposten förgäves på sin plats!”

Predikaren är en del av Salomos efterlämnade vittnesbörd om vad som händer med en nation och en familj som glömmer Gud. Vad är syftet, den verkliga målsättningen bakom allt du företar dig? Om Gud inte är grunden i ditt liv, är allt du lever för meningslöst.

Salomo säger i Kap 2:4-6

“Sedan trodde jag att jag skulle bli nöjd genom att sätta igång stora byggnadsprojekt. Jag byggde hus och anlade vingårdar, trädgårdar, parker, fruktodlingar, och slutligen byggde jag stora dammar som skulle användas för bevattning av alla planteringar…. Kap 2:9-10:

“Jag blev alltså större och mäktigare än någon av de tidigare kungarna i Jerusalem, och jag litade till min vishet och min klarsyn för att kunna bedöma allt. Jag skaffade mig allt jag ville ha och behövde inte avstå från något som kunde göra mig glad. Jag tyckte om att arbeta hårt, och den glädjen var egentligen den enda lön jag fick.”

“Men när jag såg på allt det som jag hade prövat, tyckte jag alltsammans var som att jag jagat efter vinden, och ingenstans fann jag något som hade verkligt värde.” /kap 2:11

Så säger Salomo. Han summerar sina erfarenheter av sökandet efter livets mening och konstaterar att det är som att jaga efter vind. Vi känner vinden blåsa, men kan inte fånga den eller styra den. Hur väl vi än lyckas, även med de största företag, blir glädjen bara kortvarig………….

Hur lever människor idag? Många jagar efter vind. Så stora de är, i all sin rikedom och i sin jakt. Men ack så ensamma och sorgsna och besvikna för att de inte hittar det de söker. Så evigt lyckliga de skulle bli om de visste att lyckan finns med Gud.

2 thoughts on “Att berätta om Salomo/ Leva

 1. Hej Aneht. Tack för din sanna kommentar. Så är det. Tack för att du tar med vittnesbördet, det kan nog vara till nytta. Jag önskar dig varmt lycka till med det stora arbete du lägger ner för Kristus, du är en värdefull arbetare och fiskare.
  Kramisar fr oss.
  /Maria

 2. Så sant. Om vi inte bygger vårt liv på klippan Kristus är vårt liv fåfängt och meningslöst.
  Har nu satt in andra delen av ditt vittnesbörd på bloggen. Tack för kommentaren där. Kommer snart ett vittnesbörd från en kille som blev helad. Ska intervjua honom på tis. kväll.
  God Bless!
  Kram
  aneht

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.