Att berätta om Petrus/Makt eller tjänande

 

Det är märkligt att få  höra människor säga att Jesu död var en vanlig död, vad som nu menas med det…eller att det inte finns vittnesbörd omkring denna död, eller att Jesus inte uppstod. Det är svårt att förstå hur man kan uttrycka sig så, och att man inte läst bibeln om just under och mirakel och miraklet att JESUS lever idag och skall komma tillbaka, eller man förkastar dessa sanningar.

En som verkligen vittnar om Jesu död och uppståndelses verklighet: Petrus.
Petrus hade varit en av de tolv lärjungarna närmast Jesus och en av de tre som varit med honom uppe på berget då han förvandlades inför deras ögon (Mark 9:1-13; 2 Petr 1:16-18). Han hade varit lärjungarnas språkrör, bevittnat Jesu död och uppståndelse, predikat på pingstdagen, och blev sedan en av pelarna i församlingen i Jerusalem. När han nu skriver till andra ledare gör han det inte som överordnad utan som en bland dem. Han ber dem vara herdar för Guds hjord- precis vad Jesus hade bett Petrus om ( Joh 21:15-17). Petrus var ett föredöme genom att arbeta sida vid sida med de andra ledarna i omsorgen om Guds trogna efterföljare. Hans inställning till de övriga ledarna är ett fin exempel på kristet ledarskap, där auktoriteten inte vilar på makt utan på ett tjänande sinnelag. (Maek 10:42-45)

Petrus anger flera goda egenskaper hos kristna ledare:

1. De inser att de leder Guds folk – inte sina egna anhängare.

2. De är drivna av en vilja att tjäna – inte av ett tvång.

3. De är angelägna att ge – inte att själva få.

4. De leder genom att gå före och visa vägen – inte genom att ge order.
Var och en av oss leder andra i ett eller annat avseende. Vilken din roll än är kan du ha nytta av dessa råd.

Petrus säger i kap 5:1-4
*Till de äldste bland eder ställer jag nu denna förmaning, jag som själv är en av de äldste och en som vittnar om Kristi lidande, och som jämväl har del i den härlighet som kommer att uppenbaras; Varen herdar för Guds hjord, som I haven i eder vård; varen det icke av tvång, utan av fri vilja, icke för slem vinnings skull, utan med villigt hjärta. Uppträden icke såsom herrar över edra församlingar, utan bliven föredömen för hjorden. Då skolen I, när Överherden (Jesus) uppenbaras, undfå härlighetens oförvissneliga segerkrans.*

Jesus kommer en dag för att döma alla. Jesus vet vilka som följt honom av hjärtats kärlek. Jesus ser vad som händer i församlingar/kyrkor idag. Vissa pastorer kallar sig för direktörer och annat…Har dessa inte förstått Guds ord? Jesus säger oss att vi skall ha ödmjukhet och tjäna varandra……            Kram f Maria!

4 thoughts on “Att berätta om Petrus/Makt eller tjänande

 1. Hej Karin. SÅ har det ju alltid varit att den som står upp för HELA bibeln och GUDS ORD blri ifrågasatt. I de tiderna vi lever nu får vi vara beredda på ännu hårdare tag från s k kristna, det kommer att komma förföljelse, och en del av den kommer från s k kristna som vill ha lugn och ro och få sova vidare.
  Vi som glöder av kärlek till Jesus och evangelium får vara beredda på att anses som fundamentalister och galna…men varför byr sig? Jesus är ju livet och sanningen så det är bara att fortsätta.
  Bibeln är den finaste boken jag äger och vi samlar på oss så många som möjligt, ifall de blir konfiskerade……. KRAAAM till dig Karin! mail väntar snart. /Maria

 2. Ja, bibeln är en dold guld gruva, svår att förstå och lite skrämmande, men ögonen kan öppnas och man inser vilken kraft som finns däri.

  Vad jag inte förstår är att det finns kristna som ifrågasätter trovärdigheten i vissa delar ur bibeln, t.ex. skapelseberättelsen. Man blir ganska ensam om tar hela bibeln på allvar, man anses konstig och detta händer bland kristna inom kyrkan…jag blir förvirrad. Men jag tror att hela bibeln är sann i alla fall, det är ju Guds ord och jag tror på hans ledning i att förstå och lära sig vandra hans väg.
  Kramar

 3. Tack Janne. Bibeln är underbar, när man läser den fylls man av glädje, Guds ord är en verklig skatt.
  Tjänande….
  /Maria:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.